Udar na kliniku: Tri ljekara pozitivna na korona virus

Korona virus je ušao i među radnike Klinike za zarazne bolesti Univerzitetskog kliničkog centra u Tuzli, pozitivna su tri infektologa.

To predstavlja udar na ovu kliniku koja je jedan od stubova zdravstvenog sistema u borbi s pandemijom.

Klinika za zarazne bolesti Univerzitetskog kliničkog centra u Tuzli već nekoliko mjeseci pretvorena je u COVID bolnicu, a od ukupno 15 infektologa kod njih troje je potvrđena infekcija korona virusom.

Načelnik ove klinike Sead Ahmetagić za Klix je rekao da prodor virusa među radnike predstavlja veliku udarac za tuzlansku infektologiju, ocijenivši predstojeći period veoma neizvjesnim.

“Od ukupno 15 infektologa, mi imamo tri pozitivna. Naš Univerzitetski klinički centar predstavlja cjelokupan zdravstveni sistem i mi smo u potpunosti spremni za odgovor u narednom periodu“, istaknuo je Ahmetagić.

Direktor kliničkog centra u Tuzli Vahid Jusufović je potvrdio da je trenutno u ovoj zdravstvenoj ustanovi infekcija korona vrusom potvrđena kod 18 radnika.

S druge strane, znatniji skok broja novootkrivenih slučajeva danas je zabilježen u Tuzlanskom kantonu, a najviše pozitivnih na korona virus je iz Tuzle i to 25.

U COVID bolnici trenutno se nalazi 20 pacijenata sa srednje teškom i teškom kliničkom slikom, dok je devet osoba u respiratornom centru.

Ahmetagić je rekao da je u proteklom periodu u lokalnim domovima zdravlja došlo i do povećanja broja pacijenata sa respiratornim infekcijama, naglasivši da je sezona gripe u BiH nastupila u prvoj sedmici oktobra, ali da dokazani slučajevi infekcije još nisu zabilježeni.

Ostavite komentar: