Učenici od septembra na praksi kod poslodavaca

Ministar prosvjete i kulture Republike Srpske mr Natalija Trivić prisustvovala je sjednici Tripartitnog savjetodavnog vijeća na kojoj je usvojen projekat „Unapređenje praktične nastave u srednjem stručnom obrazovanju“, sa planom aktivnosti za realizaciju, nosiocima aktivnosti i rokovima za realizaciju. U okviru ovog projekta, ministar Natalija Trivić potpisala je danas Sporazum o saradnji sa direktorom Zanatsko-preduzetničke komore Jovicom Bratićem.

„Cilj navedenog projekta je usklađivanje obrazovnog sistema sa potrebama tržišta rada, na način da se obezbijedi upis učenika u deficitarna zanimanja u školskoj 2020-2021. godini, kao i unapređenje srednjeg stručnog obrazovanja, s ciljem sticanja potrebnih kompetencija, kroz reviziju postojećih i izradu novih nastavnih planova i programa i unapređenje praktične nastave kod poslodavaca, što je strateški cilj razvoja obrazovanja Republike Srpske“, rekla je ministar prosvjete i kulture Republike Srpske mr Natalija Trivić.

Trivićeva je navela da se više od 20 kompanija prijavilo da prihvate učenike na stručnu praksu od septembra. „Privrednici razumiju potrebu i žele da se uključe u ovaj program jer žele da imaju kvalifikovanu radnu snagu koja će učestvovati u razvoju njihovog posla“, rekla je Trivićeva.

Napomenula je da dosadašnji rezultati upisa u srednje škole pokazuju povećanje na smjerovima koji su određeni kao deficitarni u metalnoj, drvnoj i tekstilnoj industriji.

Trivićeva je istakla da su Sporazumi o saradnji prethodno potpisani i sa Privrednom komorom Republike Srpske i Unijom udruženja poslodavaca Republike Srpske s ciljem unapređenja praktične nastave, kao i utvrđenosti minimalnih zahtjeva u smislu kadrova, opreme, prostora i drugih uslova, koje su poslodavci u obavezi da ispunjavaju kao i bezbjednosti učenika.

Navedenim Sporazumom je, između ostalog, definisano da će zainteresovani poslodavci učeniku koji je na praksi u zanatsko-preduzetničkoj radnji isplaćivati naknadu/stipendiju po satu provedenom na praksi koja ne može biti niža od 40 odsto od cijene sata u navedenom zanimanju.

Na sjednici Tripartitnog savjetodavnog vijeća razmatran i usaglašen Prijedlog Pravilnika o načinu o načinu obrazovanja učenika kod poslodavca kojim se, po prvi put, uređuju način obrazovanja učenika kod poslodavca, međusobna prava i obaveze učenika, roditelja, odnosno drugih zakonskih zastupnika učenika, škole i poslodavca, kao i druga pitanja od značaja za obrazovanje učenika kod poslodavca.

Direktor Zanatsko-preduzetničke komore Republike Srpske Jovica Bratić pozdravio je današnje potpisivanje sporazuma i istakao da je zajednička želja Ministarstva i preuzetnika da se zanatstvo rehabilituje i kod učenika probudi želja za zanatima.

„Zahvaljujući ovom projektu, učenici će imati mogućnost da budu nagrađeni što će ih podsticati da upisuju zanatska zanimanja i zaustaviti odliv kadrova“, rekao je Bratić.

Predstavnik Privredne komore Republike Srpske Branka Kokot istakla je da su zanatska zanimanja nešto što daje mogućnost učenicima da se uključe u proces rada i naglasila da su privredna društva u kojima će učenici obavljati praksu na veoma visokom nivou tehnološkog razvoja.

Podsjetila je da je Privredna komora Republike Srpske u cijeli proces ušla sa namjerom i ciljem da da signal učenicima da se opredjeljuju za srednja stručna obrazovanja, jer su odlična podloga za sticanje kvalifikacija i vještina potrebnih tržištu rada uz mogućnost nastavka školovanja.

Predstavnik Unije udruženja poslodavaca Republike Srpske Saša Trivić rekao je da će Unija u saradnji sa Ministarstvom, Privrednom komorom, Zanatsko-preduzetničkom komorom i Republičkim pedagoškim zavodom u narednih 16 mjeseci zajedničkim aktivnostima krenuti u provođenje projekta koji će donijeti reviziju zanimanja, izradu novih programa i usvajanje znanja potrebnih privredi.​​​​​​​

 

Izvor:(Vlada RS)

Ostavite komentar: