Učenici od ponedjeljka ponovo u klupama: Završena dezinfekcija u svim školama u RS

Završena je dezinfekcija u svim osnovnim i srednjim školama u Republici Srpskoj, Domu učenika Doboj te u ustanovama kulture čije su prostorije korištene kao biračaka mjesta za lokalne izbore 15. novembra.

Kako je saopšteno iz Ministarstva prosvjete i kulture RS, od ponedjeljka, 23. novembra, vaspitno-obrazovni rad u većini osnovnih i srednjih škola u Republici Srpskoj biće ponovo organizovan u školskim prostorijama u skladu sa ranijim preporukama o radu tokom trajanja pandemije.

“U skladu sa zahtjevima škola i zbog nepovoljnih epidemioloških okolnosti, nastava na daljinu od ponedjeljka 23. novembra, biće i dalje organizovana u Кatoličkom školskom centru Banjaluka, te osnovnim i srednjim školama sa područja grada Trebinja, OŠ ‘Gornja Slatina’ Šamac. U sedmici poslije održanih lokalnih izbora sve škole su uspješno organizovale nastavu na daljinu koristeći dostupna sredstva za elektronsku kominikaciju i uz emitovane školske časove na programu Radio-televizije Republike Srpske. Osim dvije škole, koje će u narednom periodu nastaviti sa izvođenjem nastave na daljinu, sve osnovne i srednje škole su u potpunosti spremne da u ponedjeljak dočekaju učenike u školskim prostorijama i nastave sa redovnim vaspitno-obrazovnim radom u školama”, rekla je ministar Natalija Trivić i dodala da to znači da se od ponedjeljka učenici osnovnih i srednjih škola u Republici Srpskoj bezbjedno mogu vratiti u školske klupe.

Ona je potvrdila da je danas, i prije planiranog roka za to, izvršena dezinfekcija u svim školama čije su prostorije korištene kao biračka mjesta.

“U skladu sa zaključkom Republičkog štaba za vanredne situacije, Republička uprava civilne zaštite otpočela je u ponedjeljak, 16. novembra, aktivnosti dezinfekcije škola, Doma učenika u Doboju te ustanova kulture čije su prostorije korištene kao biračka mjesta u Republici Srpskoj, a danas su ove aktivnosti i okončane. Pored navedenih objekata, dezinfikovani su i određeni pomoćni školski objekti i dječiji vrtići koji su korišteni kao biračka mjesta”, potvrdila je ministar Natalija Trivić.

U periodu od 16. do 20. novembra, sve škole koje su organizovale vaspitno-obrazovni rad izvan prostorija škole, bile su dužne da izvode nastavu na daljinu korištenjem sredstava elektronske komunikacije i u skladu sa njihovim mogućnostima i praksama. Učenici osnovih škola nastavne časove mogli su pratiti i putem programa Radio-televizije Republike Srpske („Školski čas”), odnosno putem portala RTRS – www.rtrs.tv .Osnovne i srednje škole, kao i njihova područna odjeljenja, čije prostorije nisu bile korištene kao biračka mjesta, organizovale su nastavu u školskim prostorijama.

Podsjećamo da su vaspitno-obrazovne ustanove i gradski/opštinski štabovi za vanredne situacije jedinica lokalne samouprave u Srpskoj dužni da, u skladu sa epidemiološkom situacijom u Republici Srpskoj, redovno obavještavaju Ministarstvo prosvjete i kulture, te ukoliko bude potrebno dostave prijedlog za obustavljanje nastave u osnovnim i srednjim školama i prelasku na odvijanje nastave na daljinu, piše Srpskainfo.Ostavite komentar: