U UKC RS trenutno hospitalizovana 52 pacijenta sa virusom gripa

U Univerzitetsko klinički centar Republike Srpske primljeno je 193 pacijenta sa simptomima gripa od kojih je 18 preminulo, rekao je Vlado Đakić, generalni direktor UKC-a RS.

“Preminulih je oko devet odsto sto je ispod prosjeka i razvijenih zemalja”, naglasio je Đajić, te dodao da se pacijenti u UKC RS liječe u izvanrednim uslovima.

Ukupan broj trenutno hospitalizovanih u UKC RS sa dokazanim virusom gripa iznosi 52.

Peđa Kovačević, načelnik Klinike intenzivne medicine za nehirurške grane, istakao je da razloga za strah od gripa nema, a sezona influence je aktuelna svake godine.

“Pacijenti koji su umrli su već bolovali od nekih teških bolesti, najčešće malignih”, istakao je Kovačević.

Grip nije dostigao razmjere epidemije

Virus gripa u Srpskoj još nema epidemiološki karakter jer je broj prijavljenih pacijenata sa simptomima sličnim ovom oboljenju ispod jedan odsto cijele populacije, uvjeravaju nadležni, ističući da nema razloga za paniku.

Ministar zdravlja i socijalne zaštite RS Alen Šeranić rekao je juče u Bijeljini da proglašenje epidemije gripa, između ostalog, zavisi od broja oboljelih.

– S obzirom na to da u ovom trenutku imamo ispod jedan odsto oboljenja sličnih gripu u odnosu na cijelu populaciju, za sada nema potrebe da bude proglašena epidemija. To je i preporuka Instituta za javno zdravstvo – rekao je Šeranić i naveo da u Srpskoj trenutno nema djece oboljele od gripa, već da je riječ uglavnom o starijim osobama koje već imaju neko drugo oboljenje.

Dodao je da resorno ministarstvo prati situaciju na terenu te da se do kraja mjeseca očekuje završetak vrhunca gripa, zbog čega nema smisla nabavljati vakcine jer su za razvoj imuniteta potrebne tri sedmice.

U Institutu za javno zdravstvo RS pojasnili su da proglašavanje epidemije zavisi od niza faktora te da za sada ne postoje uslovi za to.

– Proglašavanje epidemije zavisi od broja oboljelih na određenom broju stanovnika u lokalnoj zajednici, regiji, učestalosti obolijevanja, kliničkoj slici, ali i na osnovu broja pozitivnih slučajeva na primarnom i bolničkom nivou, odnosno na osnovu sveobuhvatne procjene epidemiološke situacije – rekli su u institutu i dodali da su u zdravstvenim institucijama dali preporuke o mjerama prevencije kako bi bilo spriječeno širenje respiratornih infekcija.

Od posljedica teških akutnih respiratornih infekcija u Srpskoj je u samo prva tri dana februara umrlo deset pacijenata, a od početka sezone taj broj se popeo na 30, što je izazvalo strah kod većine stanovništva.

Prema podacima instituta, od početka sezone do nedjelje domovi zdravlja širom Srpske su registrovali 45.498 pacijenata s akutnim respiratornim infekcijama, dok je s oboljenjima sličnim gripu bilo njih 13.263. U istom periodu od teških akutnih respiratornih infekcija liječeno je 387 oboljelih, i to najviše u Univerzitetskom kliničkom centru RS i bolnici u Doboju i, prema uporednim podacima iz prethodnih sezona, ove godine je zabilježen veći broj oboljelih.

Stručnjaci iz instituta su ranije istakli da nema razloga za strah, apelujući na oboljele da ne idu u vrtiće, škole, na posao, te odgode sve obaveze i ostanu u svojim domovima kako bi bilo izbjegnuto dodatno širenje virusa i zaraze građana. Iz preventivnih mjera najveći broj bolnica u Srpskoj zabranio je posjete pacijentima.

Savjeti za građane

  • – primjenjivati mjere lične higijene te životnog i radnog prostora
  • – redovno prati ruke toplom vodom i sapunom
  • – pokrivati usta maramicom prilikom kihanja i kašljanja
  • – provjetravati prostorije

Oboljeli

Prema podacima instituta, najveći broj pacijenata s oboljenjima sličnim gripu je u uzrastu od pet do 14 te od 30 do 64 godine, dok od teške akutne respiratorne infekcije najviše obolijevaju stariji do 30 godina. Istakli su da su preminuli ove sezone u 99 odsto slučajeva bili teški hronični bolesnici, oboljeli od više nezaraznih bolesti.

 

Izvor:(Nezavisne novine / Glas Srpske)

 

Ostavite komentar: