U UKC RS se najduže čekaju operacije štitne žlijezde, vena i očiju, a bolnice u Zvorniku i Bijeljini nemaju liste

Liste čekanja na operacije u nekoliko javnih zdravstvenih ustanova u Republici Srpskoj, posljednjih godina su znatno smanjenje.

Liste čekanja na operacije u nekoliko javnih zdravstvenih ustanova u Republici Srpskoj, posljednjih godina su znatno smanjenje, a u nekim bolnicama, poput JZU u Zvorniku i „Sveti vračevi“ u Bijeljini, operacije se obavljaju odmah.

U ovim zdravstvenim ustanovama nema listi čekanja ni za jednu hiruršku granu.

Takođe, u bolnicama u Nevesinju i Trebinju se ne čeka na operacije, osim ukoliko se zahvati rade uz angažovanje inostranih stručnjaka.

U Univerzitetsko-kliničkom centru RS u Banjaluci, na operacije se čeka najduže do godinu dana, i to uglavnom za pacijente koji imaju početnu kataraktu, uz redovne kontrolne preglede na svaka tri mjeseca.

Međutim, nadležni u UKC RS ističu da su prioritet uvijek hitni slučajevi i da tu nema čekanja.

– Čekanja za akutna stanja i hitne operativne zahvate nema ni u jednoj zdravstvenoj ustanovi bez obzira na granu medicine i operativni zahvati se u hitnim slučajevima rade odmah – istakli su u UKC RS.

U ovoj najvećoj zdravstvenoj ustanovi u Srpskoj, operacije se najbrže zakazuju na Klinici za dječiju hirurgiju i u Službi za neurohirurgiju i obavljaju se u roku sedam dana. Na Klinici za plastično-rekonstruktivnu hirurgiju i na Klinici za bolesti uha, grla i nosa, operacije se zakazuju u roku od mjesec dana.

Najduže liste u UKC RS su za zahvate na štitnim i paraštitnim žlijezdama, te se kod benignih obolenja obavljaju u roku do tri mjeseca, a operacije pluća za mjesec dana.

U Službi za vaskularnu hirurgiju ističu da se na operativne zahvate na arterijama čeka do mjesec dana, a na venama je duže i iznosi od jednog mjeseca do godinu.

Za operativne zahvate na kapcima i konjuktivi, operacije se rade odmah ili kroz nekoliko dana, dok je najviše operacija katarakte.

Prema tvrdnjama ljekara na Klinici za opštu i abdominalnu hirurgiju na velike operativne zahvate čeka se do 20 dana, a na male (operacije žuči ili kile) do dva mjeseca.

U Univerzitetskoj bolnici Foča čekanja na operacije nisu duža od mjesec dana.

-Operativni zahvati iz očne hirurgije se rade jednom mjesečno uz angažovanje očnih hirurga iz UKC-a RS. Tokom jednog dolaska uradi se najmanje deset operacija – objasnili su iz bolnice u Foči.

U bolnici „Sveti apostol Luka“ Doboj objašnjavaju da, kada su u pitanju elektivni operativni zahvati, nema listi čekanja, izuzev operacije katarakte. Trenutno u Doboju ima 700 pacijenata koji čekaju na ovu operaciju, od kojih su neki kandidati za operaciju na oba oka.

-Period čekanja na navedenu operaciju je u prosjeku od jednog do osam mjeseci, u zavisnosti od prioriteta – pojasnili su u bolnici „Sveti apostol Luka“ u Doboju.

U bolnici u Gradišci vrijeme čekanja na planirane operativne zahvate je do 15 dana, a u JZU Bolnica „Srbija“ u Istočnom Sarajevu jedino se čeka na operacije na Odjeljenju za oftalmologiju i na ORL.

 

Izvor:(Novosti.rs)

Ostavite komentar: