U UKC RS od malignih bolesti godišnje se liječi 30 mališana

U Univerzitetskom kliničkom centru Republike Srpske godišnje se od malignih bolesti liječi oko 30 djece i njihov proces liječenja je potrebno olakšati, rekla je predsjednik Udruženja roditelja djece oboljele od malignih bolesti Iskra, Dijana Berić.

Berićeva je povodom obilježevanja Međunarodnog dana djece oboljele od malignih bolesti – 15. februara, rekla da je potrebno sistemski riješiti probleme poput dostupnosti lijekova.

Ona je dodala da je neophodno podići svijest cijelog društva o potrebama porodica i djece koja se bore sa ovom opakom bolešću.

– Trenutno se u UKC-u Srpske liječi 13 mališana od malignih bolesti, a uslovi liječenja su prilično dobri. Ali, ne treba na tome stati, nego nastaviti sa poboljšanjem tretmana i njege djece, te omogućiti dostupnost lijekova za liječenje ovih bolesti, kao i riješiti određene socijalne probleme ovih kategorija – rekla je Berićeva novinarima.

Ona je napomenula da je dostupnost lijekova slaba, kao i u drugim sistemima, jer se radi o malom broju pacijenata.

Berićeva je istakla značaj Roditeljske kuće u Banjaluci, u kojoj je trenutno smješteno petoro mališana koji se liječe od malignih bolesti.

– Taj broj se stalno mijenja, a od septembra 2016. godine kada je Roditeljska kuća počela sa radom, u njoj je boravilo oko 75 djece – rekla je Berićeva.

Član Udruženja Iskra, Marija Babić, koja se prije osam godina izliječila od leukemije, istakla je značaj podrške cijelog društva u borbi protiv malignih bolesti jer je to period neizvijesnosti.

– Želja mi je da pomognem i pružim podršku svoj djeci oboljeloj od malignih bolesti, kao i svim ljudima, jer treba da znaju da to nije kraj nego da ima i života i nakon bolesti – rekla je Babićeva.

Ona je istakla značaj što je sada, u odnosu na period kada se ona liječila, dosta toga promijenilo, te su terapije dostupne i u Banjaluci, pa pacijenti ne moraju putovati u druge države.

 

Izvor:(RTRS)

 Ostavite komentar: