U Trnovu danas obilježavanje dana stradanja Srba

U Trnovu će danas biti obilježen Dan stradanja srpskog stanovništva ove opštine, u kojoj je tokom proteklog odbrambeno-otadžbinskog rata stradala 101 nevina civilna žrtva, a za odbranu ognjišta život položilo 130 trnovskih boraca.

Tim povodom u organizaciji Udruženja porodica poginulih boraca i nestalih civila Trnova biće prislužene svijeće, položeni vijenci i služena molitva za postradale.

Prema protokolu, od 9.00 časova biće služena liturgija u hramu Svetog Georgija i parastos kod Centralnog spomenika u Trnovu, za 10.30 časova je predviđeno polaganje vijenaca, a obraćanje zvaničnika planirano je u 11.00 časova.

U 11.30 časova biće organizovan odlazak do spomen-obilježja na Rogoju, gdje će zajedno sa predstavnicima Boračke organizacije Kalinovik biti organizovano polaganje vijenaca i prisluživanje svijeća.

Predsjednik Udruženja porodica poginulih boraca i nestalih civila Trnova Goran Timotija rekao je Srni da je tokom rata od 1992. do 1995. godine u Trnovu i okolnim selima stradala 101 nevina civilna žrtva, a za odbranu ognjišta od agresora život je položilo 130 trnovskih boraca.

Prema njegovim riječima, na području Trnova počinjeni su najmonstruozniji zločini nad srpskim življem, čak ni djeca nisu mogla pobjeći od krvničke ruke.

Po broju poginulih u odnosu na broj stanovnika, Trnovo je druga opština u Republici Srpskoj koja je najviše stradala u proteklom ratu.

 

Izvor.(Srna)

 

 

Ostavite komentar: