U susret novoj školskoj godini! Trivić: Vakcinisano 34 odsto prosvjetnih radnika

18.08.2021. | 14:42

U Republici Srpskoj trenutno je protiv virusa korona vakcinisano 34 odsto prosvjetnih radnika, a očekuje se da do početka nastave taj procenat bude 42 odsto, rekla je ministar prosvjete i kulture Republike Srpske Natalija Trivić.

Trivićeva, koja je danas prisustvovala vakcinaciji prosvjetnih radnika u kotorvaroškom Domu zdravlja, rekla je novinarima da je obaveza svih prosvjetnih radnika da učestvuju u generalnoj imunizaciji građana Republike Srpske.

“Za 14 dana i zvanično počinjemo sa redovnom nastavom uz pridržavanje svih preporučenih mjera koje će propisati Institut za javno zdravstvo Republike Srpske, ali neophodno je da prosvjetni radnici shvate značaj vakcinacije kako bi proširili obuhvat onih koji su se zaštitili od virusa korona”, poručila je Trivićeva i dodala da će na taj način klinička slika i simptomi kod pojedinaca biti svedeni na minimum.

Ona je napomenula da se dolaskom jeseni očekuje povećan broj zaraženih osoba, ali da je bitno da se svi prosvjetni radnici ponašaju odgovorno prema sebi i drugima, kako taj broj ne bi rastao.

Direktor Srednjoškolskog centra /SŠC/ “Nikola Tesla” Danijela Kostić rekla je da je u ovoj obrazovnoj ustanovi do sada vakcinisano više od 85 odsto radnika.

“Spremno dočekujemo novu školsku godinu, jer su vakcinacijom zaposlenih u velikoj mjeri stvoreni svi preduslovi za normalan rad”, istakla je Kostićeva.

Profesor Jovica Mitrović i psiholog Željkica Tomašević danas su primili prvu dozu vakcine.

“Kao prosvjetni radnici podržavamo kampanju `Čuvam tebe, čuvam sebe` i pozivamo naše kolege koji se nisu vakcinisali da to urade do početka nove školske godine”, naglasio je Mitrović.

Nakon vakcinacije, Trivićeva je posjetila SŠC “Nikola Tesla”, gdje će u novoj školskoj godini biti upisano 96 učenika u pet odjeljenja, kao i Osnovnu školu “Sveti Sava” u kojoj se uveliko radi na pripremi nastavnog procesa i higijenskih uslova za normalno odvijanje nastave.