U Sarajevu održana parada ponosa: Događaj protekao bez ikakvih incidenata

Treća bh. parada ponosa pod sloganom “Porodično okupljanje!” održana je danas u Sarajevu.

Učesnici su se okupili ispred Vječne vatre odakle je povorka prošla ulicama Maršala Tita i Zmaja od Bosne do bine koja je postavljena između Istorijskog i Zemaljskog muzeja.

Nosili su transparente na kojima je pisalo “zakoni za sve porodice”, “etikete su za odjeću”, “nisam kriv što sam kvir”, “naša ljubav nije grijeh”, “zaslužujem život bez nasilja”, “porodica je gdje je ljubav”, “porodice marširaju ponosno” i “neka ljubi ko god koga hoće”.

Organizatori su istakli da ih raduje da u Bosni i Hercegovini postoje roditelji koji bezuslovno vole svoju LGBTIQ djecu, te priznaju njihovu autonomiju, ohrabruju njihovo istraživanje autentičnosti, te ih tako oslobađaju i puštaju u život, pritom ne zatvarajući im vrata i ne uskraćujući im mogućnost vraćanja.

U povorci povodom Parade ponosa učestvovali su i premijer Kantona Sarajevo, Edin Forto, poslanik u Parlamentu Bosne i Hercegovine, Damir Arnaut, potpredsjednik Naše stranke Mirsad Čamdžić, ambasadorka Njemačke u Bosni i Hercegovini, Margret Ueber te ambasadorka Austrije u BiH, Ulrike Hartman.

“Ovo je protest, ovo je borba za građanska prava, građanska prava se ne mogu gledati kao na švedskom stolu, sva građanska prava za sve ljude u cijeloj BiH. Društva koja su otvorena su društva koja na kraju završe u najbogatijoj zajednici država, a to je EU”, rekao je kantonalni premijer Edin Forto.

Iz Operativnog centra MUP-a Kantona Sarajevo potvrđeno je Feni da za vrijeme trajanja parade ponosa nije zabilježen nijedan incident.

Tokom dana na ulicama je bio prisutan značajan broj policijskih službenika, a u dijelu centra Sarajeva saobraćaj je bio obustavljen i ulice blokirane.

Kao svojevrstan odgovor na ovaj događaj, u sarajevskom naselju Otoka u prisustvu nekoliko desetina građana prijepodne je održan kontra skup pod sloganom “Vratite nam dugu”, a okupljeni su izrazili oštro protivljenje održavanju parade ponosa uz obrazloženje da se, kako su naveli, „ona kosi sa našim tradicionalnim porodičnim vrijednostima“.

 

 

Ostavite komentar: