U RS pušač svaka deseta mlada osoba

U Republici Srpskoj 9,1 odsto mladih puši cigarete, 10,9 odsto konzumira neki duvanski proizvod, dok je više od polovine mladih ili 53,7 odsto izloženo duvanskom dimu u zatvorenim javnim prostorima.

Posebno je zabrinjavajući podatak da 17,4 odsto mladih koji nikada nisu pušili vjeruju da bi mogli početi pušiti i periodu od narednih 12 mjeseci, podaci su istraživanje pušenja u populaciji školske djece i omladine od 13 do 15 godina života koje je sproveo Institut za javno zdravstvo RS.

Ranije istraživanje pokazalo je da je u RS učestalost pušenja odraslog stanovništva bila 31 odsto, pri čemu je postotak svakodnevnih pušača iznosio 28,7 odsto, dok su 2,3 odsto činili povremeni pušači. Najveći procenat svakodnevnih pušača pripadao je uzrasnoj grupi od 25 do 34 godine života.

– Rezultati ovog istraživanja ukazuju da je u RS na radnom mjestu duvanskom dimu bilo izloženo više od polovine odraslog stanovništva ili 53,6 odsto, a na javnom mjestu pušenju je bilo izloženo 80,7 odsto odraslog stanovništva RS – rekla je specijalista socijalne medicine u IJZ Stela Stojisavljević.

Manje je poznato da pored aktivnog pušenja, štetne posljedice za zdravlje ima i pasivno pušenje odnosno izloženost duvanskom dimu. U duvanskom dimu se nalazi preko 4.000 štetnih hemijskih supstanci od kojih su mnoge toksične, a preko 50 je kancerogeno. Nepušači koji su svakodnevno izloženi duvanskom dimu imaju gotovo isti rizik za obolijevanje kao i pušači.

 

Izvor:(SrpskaInfo)

 

Ostavite komentar: