U RS od septembra istraživanje kolektivnog imuniteta – VIDEO

U Republici Srpskoj od septembra počinje istraživanje kolektivnog imuniteta na Kovid 19.

Testiranjem će biti obuhvaćeno 1.055 domaćinstava da bi se utvrdilo da li je bilo i asimptomatskih slučajeva i koliko njih je razvilo antitijela.

Sveobuhvatnim istraživanjem utvrdiće se strategija ako dođe do drugog talasa virusa korona.

Medicinski fakulteti u Banjaluci i Foči sa Institutom za javno zdravstvo Republike Srpske u 1.055 domaćinstava obuhvatiće 3.000 uzoraka različite životne dobi. Učešće je dobrovoljno.

Podrazumijeva i testiranje na antitijela analizom krvi.

– Porodice će biti birane na osnovu slučajnog uzorka. Prvi dio studije bi trebao da nam odgovori na pitanje kolika je prokuženost našeg stanovništva na Kovid 19 – kaže Dejan Bokonjić, dekan Medicinskog fakulteta Foča.

– Ovo populaciono istraživanje je jako važno. Mnoge zemlje u svijetu to provode. Mi ćemo biti jedna od tih zemalja čiji rezultati će sigurno biti jako korisni, ne samo za našu zajednicu nego i za svjetsku medicinsku javnost – pojašnjava Ranko Škrbić, dekan Medicinskog fakulteta Banjaluka.

Rezultati će pomoći stvaranju strategije u borbi protiv novog talasa epidemije.

Podrška ovom projektu i od Vlade Republike Srpske.

– Na osnu toga treba da se odredimo za jesenju sezonu u slučaju širenja respiratornih virusa i našeg odgovora na virus korona i influencu i da imamo odgovore na sve što nas čeka poslije oktobra – dodaje Alem Šeranić, ministar zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske.

Širom svijeta naučnici traže odgovor na pitanje u kojem obliku i kakvim intenzitetom bi virus mogao da se vrati.

– Sasvim sigurno može doći do drugog talasa, ali ako budemo sprovodili mjere predostrožnosti mala vjerovatnoća je da će on biti istog karaktera i oblika kao prvi. Prije bih očekivao da to bude sporadično, dakle u malim talasima – ističe Srđa Јanković, imunolog UDK Beograd.

Stručnjaci upozoravaju da virus ne miruje i da je potrebno primjenjivati pravila: držanje fizičke distance, redovno pranje ruku i nošenje maske u zatvorenom efikasne.

Tvrde da se ovim spasavaju životi, i da je odgovornost na svakom pojedincu.

 

Izvor:(RTRS)

 

 

Ostavite komentar: