U RS još dva pacijenta preminula od posljedica respiratornih infekcija

Institutu za javno zdravstvo Republike Srpske prijavljeno je da su u posljednja tri dana dva pacijenta preminula od posljedica teške akutne respiratorne infekcije, saopšteno je iz ovog instituta.

Iz Univerzitetskog kliničkog centra Republike Srpske prijavljeno je da su oba preminula pacijenta, kod kojih je potvrđeno prisustvo virusa tipa A, bila starije životne dobi i imala brojna druga oboljenja.

– Kada je riječ o oboljelim, uočava se značajan pad prijavljenih slučajeva sve tri grupe infekcija /ILI, ARI, SARI/. Broj prijavljenih slučajeva teške akutne respiratorne infekcije /SARI/ u UKC-u je uveliko smanjen – navedeno je u saopštenju.

Ovakvi podaci najavljuju predstojeći pad aktivnosti virusa, što i odgovara očekivanoj epidemiološkoj situaciji za ovaj period, navode iz Instituta.

Iz Instituta podsjećaju da svakodnevno prate epidemiološku situaciju u Srpskoj i regionu, kao i informacije Evropskog centra za kontrolu bolesti i Svjetske zdravstvene organizacije.

– U toku je prikupljanje podataka iz svih zdravstvenih ustanova u Republici Srpskoj za izvještaj za sedmu nedjelju koji će javnosti biti dostupan u utorak – ističu iz Instituta.

 

Ostavite komentar: