U Republici Srpskoj od gripa preminula još tri pacijenta

25.01.2019. | 16:11

U zdravstvenim ustanovama u Republici Srpskoj još tri pacijenta preminula su od posljedica teške akutne respiratorne infekcije, saopšteno je danas iz Instituta za javno zdravstvo Republike Srpske.

Pacijenti, koji su bili srednje životne dobi i pozitivni na virus gripa A/H1/, preminuli su u Univerzitetskom kliničkom centru Republike Srpske, Bolnici “Sveti apostol Luka” u Doboju i Bolnici Trebinje, navodi se u saopštenju.

Institut za javno zdravstvo Republike Srpske prati epidemiološku situaciju u Srpskoj i regionu, kao i informacije Evropskog centra za kontrolu bolesti i Svjetske zdravstvene organizacije.

U toku je prikupljanje podataka iz svih zdravstvenih ustanova u Republici Srpskoj za četvrtu nedjelju koji će javnosti biti dostupni početkom naredne sedmice.

“U narednom periodu, posebnu pažnju treba obratiti prilikom posjete pacijentima u bolnicama, kao i licima smještenim u ustanovama za trajni boravak i poštovati preporuke ustanova. Trajanje posjeta treba svesti na minimum, odlaziti u posjete samo ukoliko smo sigurni da nemamo neku respiratornu infekciju i izbjegavati blizak kontakt sa oboljelim”, dodaje se u saopštenju.

Ranije ove sedmice od posljedica teške akutne respiratorne infekcije preminula su četiri pacijenta u bolnicama u Banjaluci i Nevesinju.

 

Izvor:(SRNA)