U Republici Srpskoj godišnje preko 2 000 registrovanih abortusa!

28.01.2019. | 10:28

U Republici Srpskoj u šest godina urađeno je 12.177 abortusa, potvrđeno je iz Instituta za javno zdravstvo RS.

“U 2017. godini izvršeno je 1.846 abortusa, dok ih je u 2016. godini bilo 1.966, a godinu dana ranije 2.056”, naveli su u Institutu za javno zdravstvo RS.

Prema njihovim podacima, 2014. godine je bilo 1.916 prekida trudnoće, godinu prije 2.193, a 2012. godine 2.200.

U Univerzitetskom kliničkom centru RS u Banjaluci rekli su za “Nezavisne” da je u proteklih osam godina, odnosno u perodi 2010-2018. u Klinici za ginekologiju i akušerstvo ove zdrastvene ustanove urađeno 3.287 legalnih prekida trudnoće do navršene desete nedjelje trudnoće, a na zahtjev trudnice. Prema ovim podacima, u 2018. je bilo 197 abortusa, u 2017. godini 267, a godinu ranije 334.

“Ovi abortusi, koji su urađeni u našoj Klinici za ginekologiju i akušerstvo, predstavljaju registrovane abortuse. Što se tiče razloga zbog kojih se trudnice odlučuju na prekid trudnoće, prema našim istraživanjima, ubjedljivo najčešći razlog je taj što trudnica ne želi više da rađa”, istakli su u UKC RS za “Nezavisne”.

Dodali su da se Zakonom o uslovima i postupku za prekid trudnoće jasno definiše mjesto gdje se abortusi mogu vršiti.

“Prekid trudnoće do navršene dvadesete gestacijske nedjelje trudnoće obavlja se u zdravstvenoj ustanovi koja ima bolničku službu iz ginekologije i akušerstva, anesteziologije i reanimacije, operacionu salu i službu transfuzije krvi”, pojasnili su u najvećoj zdravstvenoj ustanovi u Republici Srpskoj.

Prema njihovim riječima, u Klinici za ginekologiju i akušerstvo UKC RS postoje jasno definisane procedure, kada je u pitanju prekid trudnoće.

“Trudnice do 10. nedjelje trudnoće mogu izvršiti prekid trudnoće u dogovoru s ljekarom specijalistom ginekologije i akušerstva uz novčanu naknadu od 160 KM”, rekli su u UKC RS. Kako navode, između 10. i 20. nedjelje trudnoće o prekidu trudnoće odlučuju prvostepena i drugostepena komisija, koje je formirala ova zdravstvena ustanova. Nakon 20. nedjelje trudnoće, pojašnjavaju u UKC RS, odluku o prekidu trudnoće donosi Etički odbor, koji je formiralo Ministarstvo zdravlja i socijalne zaštite RS.

Naglasili su da je prekid trudnoće do 10. nedjelje stvar ličnog izbora same trudnice, ukoliko se prekidom trudnoće neće neposreno ugroziti život ili zdravlje trudnice. Dodaju da su razlozi za prekid trudnoće nakon 10. nedjelje definisani Zakonom o uslovima i postupku za prekid trudnoće.

Kako je za “Nezavisne” ranije rekao Vladimir Perendija, specijalista ginekologije i akušerstva u UKC RS, štetnosti abortusa su mnogostruke, a mogu biti zdravstvene, socijalne, psihološke, ekonomske i populacione.

“Prekid trudnoće može da izazove komplikacije koje se manifestuju kroz rane, infekcije, onemogućenje zanošenja ili iznošenja naredne trudnoće, zbog čega su ove kasne komplikacije posebno značajne jer su čest uzrok steriliteta”, naveo je Perendija.

Gotovo sve države u Evropi propisuju da žene prije abortusa moraju obaviti ginekološki pregled i detaljno porazgovarati s doktorom o mogućim posljedicama postupka. Iako je abortus zagarantovano pravo žene, u našim sredinama je to još tabu tema ili izaziva oprečne stavove kad se povede diskusija.

 

Izvor:(Nezavisne novine)