U Prijedoru vanredno: Una i Sana iznad kote vanredne odbrane od poplave

U Prijedoru je proglašeno vanredno stanje odbrane od poplava. Zasjedao je Gradski štab za vanredne situacije.

Iz Civilne zaštite je saopšteno da je nivo Sane i Une iznad kote vanredne odbrane od poplave, te da je situacija pod kontrolom i da nema vijesti o ugroženim životima.

Vodostaj Sane u Prijedoru je u padu, tako da iznosio 485 centimetara. Zaplavljeno je oko 300 kuća, a najteža situacija je u naseljima Gomjenica i Tukovi.

Gradonačelnik Prijedora Milenko Đaković rekao je nakon sjednice Gradskog štaba za vanredne situacije da ribnjak u Saničanima nije oštećen, ali da su, zbog velike količine vode koja ga je zaplavila, klapne između svih jezera otvorene, pa se tako ispušta voda radi sprečavanja oštećenja.

U Oštroj Luci zabilježena je stagnacija vodostaja Sane. Problem su, međutim, pravile pritoke, koje su se izlile na više mjesta.

Vodostaj Une u Novom Gradu stagnira. Nivo Sane opada, koji prema izvještaju Republičkog hidrometeorološkog zavoda od 7.00 časova, iznosi 494 centimetra, što je za 36 centimetara preko kote vanredne odbrane od poplava.

Zbog izlivanja Sane na magistralnom putu Novi Grad-Prijedor u mjestu Donja Dragotinja od ponoći je u prekidu saobraćaj, pa se koristi zaobilaznica.

Vodostaj rijeke Une u Kostajnici pao je za jedan centimetar i iznosi 463 centimetra, rekao je portparol ove opštine Aleksandar Pašić.

Pašić je naveo da su i dalje na snazi vanredne mjere odbrane od poplava, te da su najugroženiji stambeni objekti u donjem dijelu Ulice Ranka Šipke, gdje je poplavljeno desetak kuća.

Prema njegovim riječima, voda i dalje prodire u gornji dio ove ulice.

Na području opštine Kozarska Dubica od jutros su na snazi vanredne mjere odbrane od poplava zbog vodostaja Une od 449 centimetara, a očekuje se da će nivo da poraste još najmanje 10 centimetara, saopšteno je iz opštinske Civilne zaštite.

Una je u svom gornjem toku počela stagnirati, navedeno je u saopštenju.

Vodostaj rijeke Save na području Kozarske Dubice iznosi 794 centimetra i još je ispod kote redovne odbrane od poplava.

Sa proglašenjem vanrednih mjera odbrane od poplava na području opštine, u toku su pojačane aktivnosti nadležnih službi u vezi praćenja situacije i obezbjeđenja kritičnih mjesta.

Voda se izlila na magistralni put Kozarska Dubica-Kostajnica u mjestu Špilja, pa je saobraćaj potpuno obustavljen.

Izvor:(RTRS) 

Ostavite komentar: