U planu uvođenje plaćene učeničke prakse

Ministar prosvjete i kulture Republike Srpske mr Natalija Trivić razgovarala je danas sa predsjednikom i direktorom Privredne komore Republike Srpske Borkom Đurićem i Dragicom Ristić o upisnoj politici u srednje škole i procesu uvođenja dualnog obrazovanja u obrazovni sistem Republike Srpske.

Trivićeva je naglasila da je Privredna komora Republike Srpske jedan od glavnih partnera Ministarstva u procesu usklađivanja upisne politike sa potrebama tržišta rada, kao i uvođenju plaćene učeničke prakse.

Ona je upoznala sagovornike sa namjerom Ministarstva da radi reviziju zanimanja u srednjem obrazovanju radi njihovog usklađivanja sa potrebama privrede, te da se planira profesionalna orijentacija učenika u osnovnim školama kako bi im se olakšao upis u srednje škole.

Predsjednik Privredne komore Republike Srpske Borko Đurić ukazao je na potrebu detaljne razrade svih pitanja u vezi sa učeničkom praksom u preduzećima, posebno kada su u pitanju obaveze i uloga kompanija u ovom procesu, te zaštita učenika na radu.

Na sastanku je razgovarano o spremnosti privrednika da učestvuju u dualnom sistemu obrazovanja, potrebama za obrazovanjem kadra, kao i prekvalifikaciji i dokvalifikaciji postojećeg kadra.​

 

Izvor:(Vlada RS)Ostavite komentar: