U novoj godini novo povećanje penzija u RS

Nakon redovnog usklađivanja, januarska penzija trebalo bi da bude veća za oko dva odsto, a biće i vanrednih povećanja.

Fond PiO godinu privodi kraju sa 307.707 osiguranika i 263.100 korisnika prava na penziju.

Broj osiguranika jeste rekordan, ali je ove godine i rekordan prihod od doprinosa.

U ovoj godini penzija je povećana za 4,5 odsto – pa prosječna penzija za penzionera sa 40 godina staža iznosi 545 maraka -što je 62 odsto prosječne plate u Srpskoj.

Taj odnos će iduće godine biti poboljšan – u skladu sa rastom plate i troškova života.

Mladen Milić, direktor Fonda PiO Republike Srpske, kaže da rast plata učestvuje u usklađivanju te da će prilikom obračuna i isplate januarske penzije 10. februara doći do redovnog usklađivanja, odnosno povećanja penzije između 1,5 i dva odsto.

U poslednjih pet godina penzija je povećana za 20 odsto i tu se neće stati, najavila je predsjednica Srpske prilikom gostovanja u emisiji “Lazanski direktno”.

– Ide se dalje na određena povećanja i to treba da ostane jedan od prioriteta Vlade, upravo zbog socijalno urgožene populacije koja je velika, rekla je predsjednica.

Penzionere obraduje svaka marka više i raduju se svakom povećanju.

Odnos osiguranika i penzionera je 1,17 na prema 1. Broj osiguranika u ovoj godini povećan je za rekordnih 9.120.

Ostvarena je i rekordna naplata po osnovu doprinosa – 778,3 miliona maraka, a plan je 830,8 miliona.

Sa prihodom u decembru, gdje se očekuje 90 miliona na mjesečnom nivou, znatno će biti premašen taj plan.

Procenat naplate doprinosa je porastao ali su, nažalost, za devet miliona porasla i dugovanja uplatilaca koja su dostigla 486 miliona.

Najveći dužnici su zdravstvene ustanove, a prvi put u posljednje tri godine porasle su i obaveze doprinosa samostalnih preduzetnika.

U idućoj godini u planu je da se standard penzionera dodatno poboljša uvođenjem identifikacionih kartica -kojima će penzioneri dokazivati svoj status i ostvarivati određene beneficije.

Nastavlja se i akciji STOP PREVARAMA – DO PENZIЈE POŠTENO zahvaljujući kojoj je za osam godina ušteđeno preko 33 miliona maraka.

 

Izvor:(RTRS)

 

Ostavite komentar: