U junu 1.000 srpske djece sa KiM u gostima u Republici Srpskoj

Predsjednik Odbora za pomoć Kosovu i Metohiji iz Republike Srpske Milorad Arlov sastao se danas sa direktorima osnovnih škola i predsjednicima privremenih organa iz svih srpskih opština i enkalava na Kosmetu u Zvečanu povodom projekta Odbora “Spojimo djecu KiM i Republike Srpske”.

Projekat će biti realizovan od 16. do 23. juna, kada će 1.000 mališana iz južne srpske pokrajine posjetiti 18 gradova i opština Republike Srpske.

Odbor za pomoć KiM iz Republike Srpske već osmu godinu zaredom dovodi djecu iz južne srpske pokrajine kod svojih vršnjaka u Srpsku kako bi osjetili gostoprimstvo Srpske, naveo je Arlov.

Prema njegovim riječima, ovaj projekat ima za cilj spajanje istog naroda sa obje strane Drine.

– Mi iz Republike Srpske imamo poseban osjećaj za naš narod na Kosovu i Metohiji i izuzetno mi je drago što će veliki broj posjetiti 18 gradova Srpske, što će tamo biti sedam dana, a novost ove godine je to što će sada doći i djeca i roditelji iz Udruženja “Podrži me”, djeca sa poteškoćama u razvoju – rekao je Arlov.

Naveo je i da će centralni doček biti u Andrić gradu, kao i da se ove godine u akciju uključio i Brčko distrikt i nova opština Stanari.

– Velika je želja Srpske da ugosti što veći broj djece i da se skine ta agonija koja dvije decenije traje – agonija teškoće života srpskog naroda na KiM – rekao je Arlov.

Pomoćnik direktora Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković rekao je u izjavi medijima da vladina Kancelarija i sveg srca podržava ovu akciju Odbora za pomoć Kosovu i Metohiji iz Republike Srpske i dodao da će i učestvovati u realizaciji ovog projekta.

– Ovaj projekat je zaista jedna divna ideja i pokazatelj koliko rukovodstvo Srpske i narod u Republici Srpskoj misli o KiM, koliko svih ovih godina deli sudbinu i brige našeg naroda na Kosovu i Metohiji, a pogotovu što je okrenut našoj dječici – kazao je Petković.

Dodao je da djeca iz južne srpske pokrajine imaju malo drugačije želje od svojih vršnjaka iz regiona, centralne Srbije, a to je prije svega sloboda i bezbjednost.

– Zbog toga svaki njihov odlazak sa KiM je nešto što im znači, što će se urezati u njihovom sjećanju i što će im omogućiti da malo oboje njihovu stvarnost i realnost odrastanja ovdje u teškim uslovima, pogotovu kada je riječ o našoj djeci južno od Ibra – naveo je Petković.

Direktor osnovne škole Šarski odred iz Sevca u opštini Štrpce Čedomir Nikolić naveo je da u njihovoj opštini postoje tri škole u kojima nastavu pohađa oko 800 djece.

– Naš domaćin u Republici Srpskoj dvije godine za redom bila je opština Pale, a tamo su i djeca i ja našli veoma dobrih prijatelja, časnih i iskrenih ljudi, koji su nekada živjeli u sličnim uslovima u kakvim mi živimo, pa iz tog razloga i osećaju solidarnost i želju da pomognu našoj deci i da se kao domaćini dobro pokažu – rekao je Nikolić.

Direktorka osnovne škole Vuk Karadžić iz Zvečana Slađana Fićović navela je da su djeca iz opštine Zvečan već dvije godine posjećivala opštinu Trebinje i dodala da je kao direktor imala prilike da zajedno sa učenicima posjeti mnoge gradove u Srbiji, ali da je ono što su doživjeli u Republici Srpskoj neopisivo.

– Za to čovjek mora da bude prisutan tamo, da vidi i oseti. Takvu dobrodošlicu, takav prijem, toliko ljubavi prema nama nisam doživjela nigde – navela je Fićović.

 

Izvor:(RTRS)

 

Ostavite komentar: