U Banjaluci održana konferencija direktora privatnih predškolskih ustanova RS

BANJALUKA – U sali banjalučke Ugostiteljske škole, u petak 11. oktobra, održana je prva po redu konferencija direktora privatnih predškolskih ustanova Republike Srpske. U Republici Srpskoj registrovano je 76 privatnih predškolskih ustanova

Konferenciji  su prisustvovali direktori iz Banjaluke, Laktaša, Gradiške, Prijedora, Prnjavora, Derventa, Doboja, Bijeljine, Ugljevika,Istočne Ilidže, Istočnog Sarajeva i Pala.

Moderator konferencije je Sanjin Buzadžija, a teme po kojima se radilo su :

  • „IMAJU LI SVA DJECA ISTA PRAVA“
  • „PRIMJERI DOBRE PRAKSE“
  • POLOŽAJ PRIVATNIH PREDŠKOLSKIH USTANOVA U REPUBLICI SRPSKOJ SA ASPEKTA ZAKONA KAO I PRAVILNIKA KOJI SU PROPISANI ZAKONOM“
  • „PRIJEDLOZI ZA UNAPREĐENjE STATUSA I RADA PRIVATNIH PREDŠKOLSKIH USTANOVA KROZ ZAKONSKA RJEŠENjA“

Nakon završene rasprave izveden je zaključak da sva djeca imaju ista prava i da se kroz razgovor sa nadležnima kako na lokalnom tako i na republičkom nivou iznađe model da se svakom roditelju finasijski pomogne u ostvarivanju dječijih prava, što će u osnovi doprinjeti povećanju sveobuhvatnosti djece u predškolskom vaspitanju i obrazovanju i šire pozitivno uticati na razvoj pronatalitetne politike u Republici Srpskoj.

Navodeći primjere sa kojima se u bliksoj budućnosti može reagovati direktori su naveli realizaciju projekata sa javnim i privatnim sektorom u Beogradu i Sarajevu.
Važno je napomenuti da je osnov finasijska podrška roditelju koja treba da bude ista za svako dijete i da je roditelj taj koji ima pravo izbora pri upisu djeteta u javni ili privatni sektor.

U daljoj diskusiji zaključeno je da će u narednom periodu delegacija direktora zatražiti sastanak sa nadležnima na kojem bi se razgovaralo o aktivnijem učešću privatnog sektora kada je u pitanju donošenje propisa iz oblasti predškolskog vaspitanja i obrazovanja RS, imajući u vidu činjenicu da privatni sektor pozivajući se na podatke iz radne 2018/19.godine koji nam jasno govore da je 13 607 djece obuhvaćeno predškolskim vaspitanje od čega 1 696 djece smješteno u privatnom sektoru u Gradu Banjaluka.

 

(BL PORTAL)Ostavite komentar: