U Banjaluci održan prvi simpozijum ljekara posvećen dječijem dijabetesu

U Banjaluci je održan prvi simpozijum ljekara i pedijatara, posvećen djeci oboljeloj od dijabetesa i najnovijim saznanjima iz oblasti dječije dijabetologije. Na prvom ovakvom simpozijumu održanom u Srpskoj, učestvuju doktori iz zemalja regiona. Pokrovitelj simpozijuma je Narodna skupština Republike Srpske.

Predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nedeljko Čubrilović otvorio je danas u Banjaluci Prvi simpozijum pedijatara i endokrinologa posvećen dječijem dijabetesu, na kojem učestvuju stručnjaci iz Srpske, BiH i zemalja regiona.
Čubrilović je istakao da cijelo društvo i zajednica moraju više da ulože kako bi ljekari imali sve uslove da doprinesu što bržem liječenju dijabetesa.

– Znamo da se ta bolest liječi u kontinuitetu i da je to dugotrajan proces. Mislim da ljekari koji ulažu ovolike napore treba da imaju na usluzi cijelo društvo oko ovog posla – rekao je Čubrilović novinarima u Banjaluci.

Čubrilović je naglasio da su Narodna skupština Srpske i on kao predsjednik sa zadovoljstvom prihvatili pokroviteljstvo ovog događaja.

– Ovo je prvi simpozijum endokriniloga i pedijatara u Srpskoj i koliko god pažnje se posvećuje ovoj bolesti, uvijek se čini da nije dovoljno, pogotovo kada se odnosi na djecu – istakao je Čubrilović.

Predsjednik Udruženja endokrinologa i dijabetologa Republike Srpske Snježana Popović Pejičić rekla je da se u Srpskoj velika pažnja posvećuje djeci oboljeloj od dijabetesa putem edukacija, organizovanja kampova i drugih vidova podrške.

Ona je rekla da su, zahvaljujući srpskom članu Predsjedništva BiH Miloradu Dodiku, djeca oboljela od dijabetesa u Srpskoj dobila značajan broj insulinskih pumpi.

Pejčićeva je ocijenila veoma značajnim ovaj skup jer je okupio pedijatre i interniste koji su na istom zadatku – liječenju oboljelih od dijabetesa tipa jedan, koji nastupa kod djece i adolescenata.

Pedijatar endokrinolog na Klinici za dječije bolesti Univerzitetskog kliničkog centra Republike Srpske u Banjaluci Gordana Bukara Radujković rekla je da u Srpskoj ima 450 djece oboljele od ove bolesti i da je dijabetes u značajnom porastu kod djece.

Prema njenim riječima, na skupu će biti predočena najnovija saznanja o dječijem dijabetesu.

Ona kaže da je veoma važna društvena javnost da bi nova znanja o ovoj bolesti bila podignuta na viši nivo, te je poručila da je neophodno vraćanje zdravom načinu života.

Profesor na medicinskim fakultetima u Splitu i Mostaru Veselin Škrabić pozdravio je održavanje simpozijuma u Banjaluci i naglasio da je svaka aktivnost u vezi sa dijabetesom, ne samo opravdana, već i veoma poželjna.

Prema podacima svjetske zdravstvene organizacije, broj oboljelih od dijabetesa, svake godine povećava se za tri odsto, dok čak 422 miliona ljudi godišnje, oboli od dijabetesa tipa 1. Svjetska zdravstvena organizacija upozorava da je dijabetes globalna epidemija.

 

Izvor.(RTRS)

 Ostavite komentar: