Tropske vrućine u Republici Srpskoj: Ljekari savjetuju oprez

Tropske vrućine i stiže tropska noć. Temperature i do 42 stepena, a na snazi je i crveni meteoalarm. Zbog ekstremnih temperatura i UV zračenja službe hitne pomoći prepune pacijenata. Ljekari savjetuju oprez, minimalne aktivnosti na otvorenom, više tečnosti.

U Mostaru ispod Starog mosta živa u termometru nevjerovatnih 50 stepeni Celzijusovih.

U Banjaluci je oko 15.00 časova zabilježeno više od 40 stepeni Celzijusa. I dok Banjalučani u centru grada jedva izlaze na kraj sa visokim temperaturama, muku muče  i stanovnici pojedinih prigradskih naselja najvećeg grada Srpske koji nemaju vodu na plus 40.

Milosavka Јavorac, osamdesetogodišnja mještanka, Donjih Kola živi sama. Svakodnevno mora da se snalazi za vodu. Ne zna kako će izdržati još jedno ljeto bez vode.

“Sama budem. Uspem sebi u flašu kad ima, bure neko. Kupim za piti. Teško, vrlo teško”, rekla je Јavorac.

Na snazi je i crveni mateoalarm zbog ekstremnih temperatura i UV indeksa. Stručnjaci upozoravaju-ovakvo vrijeme možemo očekivati i naredni mjesec.

“Što se tiče našeg regiona, danas je vrhunac, najviše temperature. Od sutra će situacija biti malo povoljnija, ali još uvijek sa visokim temperaturama. Postoje šanse da ćemo i u avgustu imati ovakvo stanje”, rekao je klimatolog Vladimir Đurđević.

Sve je veći broj pacijenata u Službi hitne medicinske pomoći. Ljekari apeluju – izbjegavaje aktivnosti na otvorenom, unosite dosta tekućine.

“Moramo da promijenimo naše obrasce ponašanja i naše navike, kako ponašanja tako i aktivnosti prehrane. Moramo unositi dosta tekućine. U vremenu najveće vrućine, to je period od 10 do 17 časova ukoliko nije neopjodno, ne treba izlaziti”, izjavio je specijalista urgentne medicine doktor Boris Dojčinović.

Uprkos savjetima ljekara i visokim temperaturama, gužve na graničnim prelazima, posebno onima koji vode ka moru.

Ako već morate na put krećite u ranim jutarnjim ili noćnim časovima, jer živa na termometru još brže divlja u užarenom automobilu. Temperatura u vozilu može da dostigne i do 54 stepena.

Zbog ovih vrućina nikako ne ostavljajte samu djecu u automobilima. Pazite i na svoje kućne ljubimce, prenosi RTRS.

Ostavite komentar: