Trivićeva se sastala sa Gnjatićem: Raditi na povećanju plata prosvjetara

16.11.2021. | 11:55

Ministar prosvjete i kulture Republike Srpske Natalija Trivić rekla je danas da je opredjeljenje Vlade Srpske da se u narednoj budžetskoj 2022. godini povećaju plate i primanja prosvjetnim radnicima.

Trivićeva je rekla novinarima u Banjaluci da je na tom planu održala konstruktivan sastanak sa predsjednikom Sindikata obrazovanja, nauke i kulture Srpske Draganom Gnjatićem, te pojasnila da se ovog momenta radi na konstruisanju budžeta Srpske za predstojeću godinu, zbog čega se ne može precizno govoriti o konkretnim procentima i iznosima povećanja.

“Međutim, kada u vezi s tim budemo znali okvirne budžete, ponovo ćemo razgovarati sa sindikalcima i potražiti modele raspodjele dobijenih sredstava. Razgovaraćemo o izjednačavanju platnih koeficijenata i slično”, rekla je Trivićeva.

Ona je izrazila zadovoljstvo što plate u sistemu obrazovanja i kulture u prethodne tri godine rastu konstantno, kao i time što su na planu statusa ovih radnika napravljeni brojni pozitivni pomaci.

Gnjatić je rekao da Sindikat traži da resorno ministarstvo i Vlada u narednom periodu izdvoje dodatna sredstva za povećanje plata i primanja radnika u obrazovanju, nauci i kulturi.

“Tražimo i posebno iskazivanje naknada za topli obrok i regres na već postojeće koeficijente. U vezi s tim imamo uvjeravanja da će biti povećanja primanja radnika, iako još nije poznato u kom iznosu”, rekao je Gnjatić.

On je izrazio nadu da će informacije na tom planu uskoro biti poznate, te je ponovio da konačno treba da dođe do konačnog izjednavanja platnih koeficijenata radnika u obrazovanju, nauci i kulturi sa ostalim korisnicima budžeta.

“Prihvatamo i imamo razumijevanje da je teška situacija zbog pandemije virusa korona. Dijelićemo sudbinu Srpske u svakom pogledu, ali neka i Republika dijeli sudbinu radnika u obrazovanju, nauci i kulturi”, rekao je Gnjatić.

On je istakao da treba obratiti posebnu pažnju na povećanje primanja profesora u osnovnom i srednjem obrazovanju.

Sastanak Trivićeve i Gnjatića je održan u prostorijama resornog ministarstva.