Trivićeva osudila dodatak udžbeniku istorije u TK: Srbe predstavljaju kao agresore

Ministarstvo prosvjete i kulture Republike Srpske najoštrije osuđuje tzv. dodatak udžbeniku istorije za deveti razred osnovne škole, autora Almire Bećirović i Nazima Ibrahimovića, kojeg je odobrilo resorno ministarstvo Tuzlanskog kantona.

Ministar prosvjete i kulture, Natalija Trivić, smatra nedopustivim da učenici  u Tuzlanskom kantonu budu izloženi veoma nestručnim, tendencioznim i zlonamjernim stavovima o ratnim događajima na ovim prostorima i to kroz dodatak udžbeniku, prenosi Srpsakinfo.

– Ovaj dodatak udžbenika istorije za deveti razred obiluje neistinama u kojima su Srbi predstavljeni kao agresori, a Bošnjaci kao jedini stradalnici. Ovako jednostranim stavom doprinosi se nerazumijevanju i podstiče netrpeljivost između naroda u BiH zbog čega ovom dodatku udžbenika nije mjesto u školama, niti smije da bude obavezan udžbenik u bilo kojem kantonu u Federaciji BiH – saopštila je Trivićeva.

Istakla je da će Ministarstvo prosvjete i kulture zatražiti od Misije OEBS i predstavnika međunarodne zajednice u BiH da iskoriste svoj uticaj i zatraže hitno povlačenje ovog dodatka udžbenika iz škola na području Tuzlanskog kantona, vodeći računa o konstitutivnosti tri naroda koji žive u BiH. Ovakvi potezi obrazovnih vlasti Tuzlanskog kantona, dodaje Trivićeva, još jednom potvrđuju neophodnost uvođenja nacionalne grupe predmeta za učenike srpske nacionalnosti u Federaciji BiH, na šta će ponovo ukazati predstavnicima međunarodnih organizacija u BiH.

– Podsjećamo da učenici srpske nacionalnosti u Federaciji BiH, osim u Drvaru, ne izučavaju nacionalnu grupu predmeta, dok se nacionalna grupa predmeta prema nastavnim planovima i programima iz Federacije BiH izučava u dvedesetak škola u Republici Srpskoj. S obzirom na aktuelnu situaciju u Tuzlanskom kantonu još jednom ćemo zahtijevati da se djeci srpskih povratnika u Federaciju BiH omogući izučavanje nacionalne grupe predmeta, kako ne bi bili primorani na suočavanje sa neistinitim sadržajima iz ovog tzv. dodatka udžbeniku – kaže.

Ostavite komentar: