Trivić: Vakcinacijom prosvjetnih radnika stvaraju se uslovi za redovan rad

27.05.2021. | 09:47

Ministar prosvjete i kulture Republike Srpske Natalija Trivić istakla je značaj što je počela vakcinacija prosvjetnih i radnika u oblasti kulture u Srpskoj, kako bi se stvorili uslovi da se od naredne školske godine odvija nastava u redovnom režimu.

Trivićeva je, koja je u Osnovnoj školi “Vojislav Ilić” u Krupi na Vrbasu kod Banjaluke prisustvovala početku vakcinacije prosvjetnih radnika, izrazila zadovoljstvo što se veliki broj prosvjetnih radnika, ali i radnika u kulturi, prijavio za vakcinaciju.

“Time su pokazali da shvataju koliki je značaj ovog procesa, kako bi, ukoliko epidemiološka situacija to bude dozvoljavala, nastava u novoj školskoj godini počela odvijati u normalnom režimu. Važno je da iskoristimo naredni period i da vakcinišemo što veći broj prosvjetnih radnika do početka nove šolske godine”,rekla je Trivićeva.

Ona je navela da se za vakcinaciju za sada prijavilo oko 75 odsto zaposlenih po određenoj ustanovi, ali da se spiskovi i dalje dopunjavaju.

Trivićeva je navela da je vakcinacija prosvjetnih i radnika u kulturi danas počela u pet gradova, odnosno opština širom Srpske, te da će se plan i dinamika vakcinacije raditi u skladu sa onom koju bude dostavljao Institit za javno zdravstvo Srpske.

Direktor Instituta za javno zdravstvo Republike Srpske Branislav Zeljković rekao je da će Institut zajedno sa resornim ministarstvom i u narednom periodu dogovarati plan vakcinacije prosvjetnih i radnika u kulturi na sedmičnom nivou, kako bi se što efikasnije odvijao ovaj proces.

“Svi radnici u oblasti prosvjete i kulture imaju pravo da biraju koju vakcinu žele, a mogu i u bilo kom momentu da se odluče da budu vakcinisani”, rekao je Zeljković.

Direktor Osnovne škole “Vojislav Ilić” u Krupi na Vrbasu Rajka Čajić izrazila je zadovoljstvo što je počela vakcinacija prosvjetnih radnika, koja će značajno doprinijeti borbi protiv pandemije virusa korona i vraćanju normalnom životu.

“Uspješno smo odgovorili problemima i izazovima koji su se javili u proteklom periodu, zahvljajući podršci republičkim institucijama, te smo uz čuvanje zdravlja djece i naših radnika uspjeli i da održimo nastavni proces”, rekla je Čajićeva.

Ona je navela da se oko 80 odsto radnika ove škole prijavilo za vakcinaciju, te rekla da to treba da učine svi, kako bi zaštitili sebe i druge.