Trivić: Neće biti otpuštanja prosvjetara

Otpuštanja prosvjetnih radnika u Srpskoj neće biti i niko nikada o tome nije ni govorio, poručila je danas ministarka prosvjete i kulture RS Natalija Trivić nakon sastanka sa predstavnicima Sindikata obrazovanja, nauke i kulture RS.

– Imamo zaposlenih 17.457 radnika u prosvjeti. Oni su dio velikig sistema i nismo ni pomišljali da ce doći do otkaza, jer nemamo viška u tom smislu, iako broj učenika otpada – kaže ministarka Trivić.

Isto potvrđuje predsjednik Sindikata Dragan Gnjatić ističući da neće biti smanjenja ni plata i naknada.

Po njegovim riječima, prosvjetni radnici su dali veliki doprinos u prevazilaženju problema koje je donijela korona kriza i u obrazovanju.
Ministarka Trivić zahvalila je prosvjetnim radnicima za ovaj doprinos i objasnila da trenutno nema niti jednog nastavnika koji nema nijedan cas i da će od septmebra ostati bez posla.
Kako ističe, nova školska godina u Srpskoj će početi od 1. septembra, a nadaju se da će to biti u školskim klupama.

U klupe bi tada trebalo da sjedne otprilike isti broj učenika kao i ove godine. U RS posljednjih nekoliko godina bilo oko 300 učenika manje u odnosu na prethodnu godinu.

Ministarka ističe da je smanjenje broja učenika u razredu jedan od načina da se pristupi tom problemu, ali to sigurno neće biti sada u septembru.

– Prosvjetni radnici imaju vještine i kapacitete i sa njima ćemo raditi određene obuke kao dio programa cjelozivotnog učenja. U narednom periodu ćemo vidjeti i šta znači norma i da li je to samo broj časova – rekla je Trivićeva.

Izvor: SrpskainfoOstavite komentar: