Trivić: Iako obilježena izazovima, školska godina završena je uspješno

Povodom završetka nastave u školskoj 2019/2020. godini, ministar prosvjete i kulture Republike Srpske mr Natalija Trivić uputila je čestitku svim osnovnim i srednjim školama u Republici Srpskoj.

Uz iskrene čestitke tim povodom svim učenicima, nastavnicima i vannastavnom osoblju te rukovodstvu škola, u čestitki se još navodi:

„Školska godina iza nas završena je uspješno, iako je bila obilježena izazovima drugačijeg vida izvođenja nastave, prilagođavanjima i novinama, ne lako savladivim u okolnostima ozbiljne epidemiološke situacije s kojom smo bili suočeni.

Izrazila bih zahvalnost svim prosvjetnim radnicima, učenicima i njihovim roditeljima, jer su uspješno odgovorili svim zahtjevima izvođenja nastave na daljinu.

Nastavnici su iskazali zavidnu spremnost da se prilagode svim zahtjevima nastave na daljinu, stimulišući interaktivnost i kvalitetnu komunikaciju sa učenicima i roditeljima. Iskustva stečena tokom izvođenja nastave na daljinu veoma su korisna u smislu uvođenja novina u vaspitno-obrazovni proces koji nas očekuje od sljedeće školske godine. Vjerujemo da će iskazana kreativnost i interaktivnost u ovom procesu dati sasvim novi kvalitet našem obrazovnom sistemu, kao i da smo zajedno zakoračili u pravcu strateških i reformskih zahtjeva unapređenja vaspitno-obrazovnog procesa.

U skladu s tim pripremili smo i izmjene zakona o osnovnom i srednjem vaspitanju i obrazovanju, kao polazne mjere provođenja reforme obrazovanja putem koje želimo stvoriti novu školu za novo doba, prilagoditi je potrebama učenika i učiniti je podsticajnim mjestom za razvoj i učenje u kojem se djeca osjećaju dobro i sigurno. Novu školsku godinu započećemo po inoviranim nastavnim planovima i programima koji će značajno olakšati sticanje znanja svim učenicima.

Učenicima završnog razreda osnovne škole poručila bih da upišu željena zanimanja, te da prilikom odlučivanja o upisu u srednju školu razmotre i deficitarna zanimanja, u okviru kojih će tokom školovanja imati priliku da steknu relevantna praktična znanja, a koja će im obezbijediti i sigurno zaposlenje po okončanju školovanja. Značajan podsticaj za sve njih je i stipendija koju im obezbjeđuje Vlada Republike Srpske.

Želim vam uspješan nastavak školovanja, te profesionalni i lični uspjeh.

Nastava u školskoj 2019/2020. godini završava se danas, 12. juna, dok se nastava u srednjim školama završava najkasnije u srijedu, 17. juna 2020. godine.

Nastava u školskoj 2020/2021. godini počeće 1. septembra 2020. godine.

 

Izvor:(Vlada RS)

 

Ostavite komentar: