Trivić: Besplatni udžbenici za sve učenike mogući tek od naredne godine

Potrebna je sveobuhvatna analiza na koji način se može realizovati inicijativa za besplatne udžbenike za sve učenike osnovne škole, a iskoraci u tom pravcu u budžetu mogući su tek od naredne godine.

Rekla je ovo danas Natalija Trivić, ministar prosvjete i kulture Republike Srpske i istakla da je Ministarstvo razmatralo inicijativu građana za obezbjeđivanje besplatnih udžbenika za sve učenike osnovnih škola i istakla da je za za 89.645 učenika potrebno obezbijediti oko 11,5 miliona KM.

“Budžetom za ovu godinu planirano je 980.000 KM za obezbjeđivanje besplatnih udžbenika za učenike prvog i drugog razreda, a za besplatne udžbenike za sve osnovce bilo bi potrebno obezbijediti dodatnih 11 miliona KM”, rekla je Trivićeva.

Ona je naglasila da će resorno Ministarstvo raditi na analizi prioritetnih grupa kojima bi se mogli obezbijediti besplatni udžbenici u narednom periodu, s obzirom na to da je budžet za ovu godinu usvojen i da nisu planirana sredstva za realizaciju ove inicijative.

Trivićeva je podsjetila da Ministarstvo porodice, omladine i sporta RS od 2007. godine obezbjeđuje udžbenike za odlične učenike od trećeg do devetog razreda iz porodica sa četvoro i više djece, te da je do sada za ovu namjenu izdvojeno oko 1,9 miliona KM.

“Ministrastvo je od 2007. godine do sada za besplatne udžbenike za učenike prvih i drugih razreda osnovne škole izdvojilo oko 11,4 miliona KM”, navela je Trivićeva.

Kako kaže ona, besplatne udžbenike učenicima obezbjeđuju i lokalne zajednice u skladu sa socijalnim statusom, i rekla da je u toku prikupljanje podataka sa terena o tome koje lokalne zajednice i za koju kategoriju djece izdvajaju sredstva za ovu namjenu.

“Plan nam je da do 20. februara dobijemo analizu planova i programa svih škola, te odredimo koji su to obavezujući udžbenici za učenike osnovne škole. U skladu sa tim radićemo i na digitalizaciji pojedinih udžbenika, što će mnogima olakšati njihovu nabavku”, rekla je Trivićeva.

 

Izvor:(Nezavisne novine)

 

Ostavite komentar: