Trinaesta banjalučka zvjezdica: Na današnji dan preminula Slađana Kobas

Slađana Kobas, jedina preživjela beba iz banjalučkog porodilišta 1992. godine, kada je, zbog zatvorenog koridora i nemogućnosti da se iz Srbije dopremi kiseonik za inkubatore, umrlo dvanaestoro novorođenčadi, preminula je 9. februara 2006. godine.

Slađana je bila trinaesta zvjezdica među banjalučkim prijevremeno rođenim bebama.

Ostalih 12 banjalučkih beba umirale su tokom proljeća 1992. godine, jer su saobraćajne veze Republike Srpske i SR Jugoslavije presjekle hrvatske i muslimanske ratne jedinice, a zapadni dijelovi Srpske i Republike Srpske Krajine našli su se u okruženju.

Banjalučkoj bolnici je nedostajalo kiseonika, pa su preživjele samo dvije bebe Slađana Kobas i Marko Medaković, ali su imali otežani razvoj.

Tako je Slađana Kobas umrla 9. februara 2006. godine u Prijedoru, gdje je i sahranjena.

Upravo taj nedostatak kiseonika i umiranje beba navelo je komandu Prvog krajiškog korpusa Vojske Republike Srpske da izvede akciju “Koridor 92”, koja je uspješno okončana 26. juna 1992. godine, pa je poslije skoro dva mjeseca konačno uspostavljena veza sa Srbijom.

U čast beba koje su preminule te 1992. godine, u centru Banjaluke je podignut spmenik „Dvanaest zvjezdica“.

Slađanin otac Stojan, prošle godine je razgovarao sa novinarom Expres.neta kojem je pričao o hrabroj borbi svoje kćerke.

„Uvijek je tih 12 nevinih duša zvala svojim drugarima, moj veliki borac malog srca! Svakog 22. maja, o godišnjici, u pomen bebama insistirala je da idemo u Banjaluku, do spomenika, pa na groblje, gdje bi stala korak – dva ispred mene i tiho im govorila ‘Drugari, čuvajte mi mjesto, brzo ću i ja kod vas0… – ali nije, ne dovoljno brzo. Poživjela je ‘čitavih’ 13 godina, naša 13. beba, previše da bi se i njeno ime našlo na biljegu u slavu najnevinijih žrtava bezumnog rata. A i zašto se zamjerati svijetu na čiju dušu ide svaka od njih, pa im pobrojati još jednu, mada teško da bi neko tamo zaplakao za njima, za njom…Zapravo, 13. žrtva mučne priče o neljudskosti čije žrtve nisu ležale u rovovima, već inkubatorima“, rekao je tada Stojan Kobas.

Ostavite komentar: