Tri terapeuta iz banjalučkog Zavoda za rehabilitaciju pozitivna na korona virus

Tri terapeuta iz Zavoda “Dr Miroslav Zotović” Banjaluka, koji je specijalizovana ustanova za rehabilitaciju i ortopedsku hirurgiju, pozitivni su na korona virus, saopšteno je iz Zavoda.

– S obzirom na veliki broj pacijenata koji posjeduju faktore rizika (godine starosti, udružena oboljenja, hirurški pacijenti, djeca) medicinski timovi Zavoda kontunuirano održavaju visok stepen sumnjičavosti prema prisustvu virusa kod pacijenata, kao i osoblja, odnosno sumnjičavost na bilo koji simptom ili znak respiratorne infekcije, ili bilo koji simptom koji se razvija pri prisustvu virusa Covid-19 – kazali su iz Zavoda.

– Što se tiče nemedicinskog i medicinskog osoblja, pojedinačno se javljaju slučajevi gdje su doktor/terapeut/sestra došli do spoznaje da su bili u kontaktu sa osobom pozitivnom na virus korona (supružnik, drugi član porodice i sl.) ili su razvili simptome infekcije. U tom slučaju se u saradnji sa HES-om nadležnog Doma zdravlja provode sve propisane mjere – prvenstveno, od isključivanja osobe iz procesa rada, popisivanje kontakata, prosleđivanje istih nadležnom HES-u a u poslednje vrijeme i provođenje testiranja pomoću brzih antigenskih testova na korona virus. S obzirom da je u petak, 19. juna, potvrđena pozitivnost kod 2 terapeuta na Dječijem odjeljenju, obaviješteni su svi roditelji djece koja su bila u terapiji, proslijeđene su liste kontakata prema HES-u, terapija je obustavljena do daljnjeg i provedeno je brzo antigensko testiranje kod 40 članova tima koji rade sa ambulantnim pacijentima. Od 40 testiranih članova tima, 39 je bilo negativno, a jedan terapeut pozitivan (potpuno asimptomatski), te je kasnije potvrđen i PCR testom – navodi se u saopštenju.

Liste kontakata su proslijeđene HES DZ Banjaluka, Gradiška i Prijedor.
U konsultaciji sa nadležnim epidemiologom iz Instituta za javno zdravstvo, tokom vikenda (20. juna) je urađena inspekcija prostora u kojima se odvija terapija na Dječijem odjeljenju i potvrđeno je da su uslovi epidemiološki povoljni, posebno u svjetlu činjenice da su u potpunosti fizički odvojeni prostori za boravak internih i eksternih pacijenata, kao i medicinski timovi koji rade sa navedenim grupama, tj. nema ukrštanja osoblja. Sporadično se na drugim punktovima javljaju članovi tima koji su bili kontakt kontakta. Oni ostaju van procesa rada sve do potvrde negativnosti ili vremenskog perioda inkubacije, odn. 14 dana.

Na lokaciji Trapisti postoje 3 trijažna punkta za interne, eksterne i ortopedske pacijente, a popodne takođe radi jedan punkt. U Slatini postoje 2 trijažna punkta, a na nivou Zavoda postoji i 12 kontrolisanih ulaza na kojima se mjeri temperature, kontroliše nošenje LZO i radi dezinfekcija ruku.

– Moramo da naglasimo da su najveći saveznici u borbi protiv širenja korona virusa znanje i savjesnost naših timova osoblja Zavoda koje maksimalno, pa i više od toga, poštuje mjere nošenja lične zaštitne opreme i pranja ruku, fiizičkog distanciranja i izbjegavanja okupljanja. Takođe, želimo da se zahvalimo pacijentima za poštovanje mjera prevencije virusa Covid-19 kao i za iskazanu podršku – kazali su iz Zavoda, prenosai N1 BiH.

 

 

Ostavite komentar: