Tokom trodnevne akcije na području PU Banjaluka sankcionisano 56 vozača mopeda i motociklista

Analizirajući statističke pokazatelje od početka 2019. godine, na području Policijske uprave Banjaluka, jedan vozač mopeda je smrtno stradao, a 49 vozača mopeda i motocikla je zadobilo tjelesne povrede u saobraćajnim nezgodama.

Imajući u vidu činjenicu da su motociklisti ugroženija kategorija učesnika u saobraćaju koji zadobijaju teže povrede, a na šta utiču kako okolnosti nepropisnog ponašanja samih motociklista, ali i nepažnja drugih učesnika prema njima, tri dana u julu 2019. godine realizovana je akcija „pojačana kontrola učesnika u saobraćaju sa akcentom na kontroli motocikala, lakih motocikala i mopeda“.

Cilj akcije je bila kontrola vozača motocikala, lakih motocikala i mopeda sa akcentom na kontrolu upravljanja prije sticanja prava na upravljanjem, upravljanja bez odgovarajuće kategorije, pravilnog korišćenja zaštitne opreme za vrijeme vožnje, upravljanja neregistrovanim motociklom, lakim motociklom i mopedom, važnosti registracije, upravljanja na način kojim se umanjuje stabilnost vozila, nepropisne brzine, nasilničke vožnje, te poštovanja drugih propisa iz oblasti bezbjednosti saobraćaja.

U akciji je sancionisano 56 vozača motocikla, lakih motocikla i mopeda, od čega zbog nenošenja zaštitne kacige 37 vozača.

Iz Policijske uprave Banjaluka apeluju na sve vozače da se pridržavaju zakonskih propisa, da odgovorim ponašanjem vode računa o bezbjednosti svih učesnika u saobraćaju i time spriječe moguće posljedice.Ostavite komentar: