Teslić: Salmonelom zaraženo 50 pacijenata, proglašena epidemija

Dom zdravlja “Sveti Sava” u Teslić saopštio je kako je od 3. augusta do danas u ovoj ustanovi hitnoj službi registrovano oko 50 pacijenata koji su imali simptome crijevnih zaraznih bolesti. Kako navode, to uveliko prevazilazi uobičajan broj oboljelih od crijevnih zaraznih bolesti za ovako kratak vremenski period.

Kontaktirali su određeni broj ovih pacijenata i ustanovili su da je njih oko 20 u periodu od 2. do 6. avgusta konzumiralo sendviče s piletinom i majonezom u jednoj pekari na području grada, a dva su jela u drugoj pekari. Kod šest pacijenata nisu uspjeli dobiti podatak jer su naveli da su jeli kući uobičajene namirnice.

“Tegobe su se javljale uglavnom u periodu od 12 do 24 sata nakon konzumacije. Anamnestički većina pacijenata je navodila da su tegobe počele s mučninom, nekada povraćanjem, zatim povišenjem tjelesne temperature, čestim prolivastim do tečnim stolicama i jakim grčevitim bolovima u predjelu abdomena uz slabost i malaksalost”, navodi se u izvještaju.

Obavijestili su inspekcijsku službu koja je 7. avgusta zabranila pridaju spornih sendviča s piletinom i majonezom, pica a majonezom i korišćenje majoneze u jednoj pekari i uzela je uzorke za mikrobiološku analizu spornih namirnica kao i uzorke za analizu drugih uzoraka hrane.

Urađena su i dodatna uzorkovanja hrane po drugim ugostiteljskim objektima i radnjama za prodaju hrane te druge kontrole koje podrazumijevaju provjeru sanitarno higijenskih uslova u objektima.

“Kod 12 pacijenata je zabilježena teža klinička slika i oni su hospitalizovani, troje je već otpušteno. Kod svih hospitalizovanih pacijenata uzet je uzorak stolice, pacijentima koji nisu hospitalizovani savjetovano je da ambulantno dostave uzorke stolice na analizu. Dana 9. avgusta dobili smo prvi rezultat mikrobioloških analiza uzoraka stolice te je kod jednog uzorka potvrđeno prisustvo salmonele. Sagledavajući činjenicu da i većina drugih pacijenata pokazuje iste tegobe, a da su konzumirali istu hranu možemo Regionalnom zavodu Doboj Instituta za zaštitu javnog zdravstva RS prijaviti epidemiju infektivnog enterokolitisa uzrokovanog bakterijom Salmonela”, kazali su.

Savjetuju građane da obrate pažnju na način pripreme, obrade i čuvanje hrane i izbjegavaju svakodnevno korišćenje brze hrane. Ugostitelje i osobe koje se bave pripremom i prodaje hrane mole da tokom ljetnih mjeseci posebno obrate pažnju na način pripreme, čuvanja i distribucije hrane.

Oboljele osobe su 80 posto starosne dobi od 15. do 30. godina.

 

Izvor:(Klix.ba)

 

Ostavite komentar: