Teško stanje u bolnici u Travniku: Niti jedemo, niti pijemo, nema se kada

15.03.2021. | 21:51

Gužve su danima na prijemu Bolnice za plućne bolesti i tuberkulozu u Travniku. Na Covid odjeljenju ove bolnice ostalo je samo još nekoliko slobodnih kreveta. Iz travničke bolnice objašnjavaju da ukoliko budu preopterećeni pacijentima, da su svakodnevno u kontaktu sa ostalim bolnicama u SBK koje bi eventualno zbrinule pacijente kojima je to potrebno.

Građani koji su došli na preglede u bolnicu za plućne bolesti i tuberkulozu Travnik ne žele govoriti. Nervozni su, kako kažu, jer predugo čekaju. Međutim i medicinskim i zdravstvenim radnicima nije bolje. Svakodnevna izloženost, nedostatak smještajnih kapaciteta i nedostatak radnika.

“Imamo tri sestre na prijemu, niti jedemo, niti pijemo. Nema se kada. Trenutno stanje je – puno. Radi se od jutra do mraka, novi slučajevi stalno pristižu”, kaže medicinska sestra Merima Spahić.

“Ovakav priliv pacijenta nismo mogli predvidjeti“, kaže direktor travničke bolnice Emir Abdulović.

U ovoj bolnici 45 zaposlenih je vakcinisano dozama AstraZenece, koju je Srbija donirala BiH. Zbog svakodnevne potrošnje medicinske opreme, lijekova i kiseonika radnici ove javne ustanove su zabrinuti. Međutim, naglašavaju da će se i dalje boriti svim raspoloživim sredstvima da obezbijede pacijentima adekvatnu uslugu.

“Već smo napravili jedan plan gdje pokušavamo jedan dio pacijenata prebacivati u bolnice Nova Bila i Travnik. Sada ćemo uključiti bolnice Bugojno i Jajce, koje su bile za lakše i srednje teške kliničke slike. Pa neka ih zbrinu dan ili dva, pa ćemo ih mi vratiti čim oslobodimo kapacitete. Mislim da smo zakasnili, sada i vakcine krenu, da se masovno svi vakcinišemo, ništa nismo postigli za ovaj val. Objektivno smo u problemu i zbog toga”, navodi Abdulović.

Covid odjel plućne bolnice Travnik u prethodnom periodu primarno je liječio pacijente sa lakšom i srednje teškom kliničkom slikom, zbog novonastalne sitaucije hospitalizuju se i oni sa teškim kliničkim slikama.

Zdravstveni radnici se pribojavaju najtežih scenarija iz proteklih više kod godinu dana. Ali neće odustati, obećavaju da će se i dalje boriti da svaki pacijent bude adekvatno zbrinut, ali isto tako apeluju i građanima da budu strpljivi.

“Mi ćemo ovo izdržati ako Bog da. I ovo će proći. Najvažnije da građani poštuju određene mjere. Jutros kada sam došla na posao izolacija je bila puna na mom dijelu. Onda sam otišla u Covid odjel i otpustila sam sve pacijente koji su bili stabilni. Da bi oslobodili za nove pacijente bolničke krevete”, rekla je Leila Pašalić, specijalista pneumoftiziolog za N1.

Oni koji se danas bore za spašavanje ljudskih života poručuju da upravo vi – građani možete najviše pomoći u ovoj situaciji. Na način koji ne zahtjeva previše filozofije, samo da poštujete već svima dosadne i iscrpljujuće mjere – nošenje maske i fizičku distancu, prije kolektivne vakcinacije, koju još čekamo.