Tenzije u BORS-u sve veće

Sve su veće tenzije u Boračkoj organizaciji Republike Srpske nakon što je ATV objavila primjedbe radne grupe na rad aktuelnog predsjednika, Milomira Savčića.

Sve bi moglo da završi u nadležnom Tužilaštvu, ukoliko Savčić ne dostavi sve što na uvid traži radna grupa na čelu sa jednim od kanidata za predsjednika BORS-a, Vladom Živkovićem.

Traže da Savčić dostavi izvještaj o svom radu, obrazloženje o, kako kažu, samovoljnom pomjeranju izborne skupštine, ali i tome što još nije usvojen finansijski plan za ovu godinu. Živković danas, u dopisu koji je proslijeđen ATV-u, potpisuje sve navode radne grupe i poručuje da iza njih stoji pod materijalnim, krivičnim i svakom drugom odgovornošću. Poručuje da je najviše zamjerki na prodaju akcija BORS invest fonda. O tome, tvrdi Živković, nije upoznat nijedan organ Boračke organizacije.

Tačno 3. i 4. janura ove godine Berza je raspisala oglas za prodaju akcija BORS invest fonda. Boračka organizacija se prijavila 8. januara. Evo sada vidim da je najnovija bila osmog. Znači ovdje mi imamo dokumente koliko je prodano vaučera, kad su pare legle,” kaže Živković.

Aktuelni predsjednik, tvrdi da radna grupa, koju je nazvao anonimnom, ne poznaje Statut organizacije. Podsjeća na izmjene zakona o Investicionim fondovima, i tvrdi da se tačno zna gdje je svaka marka od prodatih akcija.

“Novac je na računu Boračke organizacije. Ne možete vi zamesti tragove novca. Kada se uplati na račun vidi se ko je uplatio i po kom osnovu je uplaćen. I on je tu i koristi se za pomoć siromašnim opštinskim boračkim organizacijama. Koristi se za pomoć mnogim borcima koji su u stanju socijalne potrebe,” kaže Savčić.

Nije sporna prodaja akcija već to što o tome nije obaviještena skupština, poručuju iz predsjedništva BORS-a. Skupština, tvrdi Duško Miletić, nije odlučila ni o tome hoće li biti promijenjena adresa sjedišta Boračke organizacije u Banjaluci. U Statutu i dalje stoji jedna ulica, iako je sjedište premješteno na drugu adresu. Miletić kaže da je to samovoljna odluka predsjednika boračke organizacije.

“Mi nismo na Predsjendištvu, ni ovo prvo pitanje oko prodaje akcija, a ni oko promjene sjedišta, odnosno adrese, nismo raspravljali, nismo informisani, nismo upoznati. A za ovo sjedište, za promjenu adrese sjedišta nema odluke nadležnog organa. Vi znate da je to statutarno pitanje,” kaže Duško Miletić, predsjednik Predsjedništva BORS-a RS.

Savčić tvrdi da nije promijenjeno sjedište, već adresa, iako u Statutu i dalje piše stara adresa. Iz Predsjedništva BORS-a tvrde da je Finansijski plan za ovu godinu trebalo da bude usvojen još krajem prošle, ili početkom 2019. godine. Izborna i radna skupština BORS-a, biće održana u narednu srijedu. Sve je izvjesnije da će na crtu jedan drugom, aktueli predsjednik i njegov protivkandidat Vlado Živković.

 

Izvor:(ATV)Ostavite komentar: