Temperature i do 30 stepeni: Afrički ljetni talas zahvatiće i Srpsku

03.04.2024. | 19:24

Afrički ljetni toplotni talas, koji je najavljen za sljedeću sedmicu u Srbiji, zahvatiće i Republiku Srpsku, te se kod nas naredne sedmice očekuju temperature i do 30 stepeni Celzijusa.

Kako je za “Nezavisne novine” kazala Milica Đorđević, meteorolog iz Republičkog hidrometeorološkog zavoda Republike Srpske, od sutra će u Srpskoj početi toplije vrijeme.

“Ne možemo reći da je leto, ali narednih dana imaćemo lepo vreme. Imali smo kratko osveženje, ali već od sutra nas očekuje znatno toplije vreme, odnosno temperatura bi u petak trebalo da bude oko 25 stepeni Celzijusa”, kazala je Đorđevićeva, a kako je dodala, u narednim danima temperature bi trebalo da rastu, pa se tako u utorak očekuje i 30 stepeni Celzijusa.

Kako je dodala, pad temperatura očekuje se od sredine naredne sedmice.

“U narednim danima i za vikend biće veoma toplo vreme, a osveženje očekujemo tek sredinom naredne sedmice”, kazala ja ona.

Kako je dodala, toplotni talas koji se očekuje u narednim danima zahvatiće sve dijelove Srpske, pa se tako visoke temperature očekuju u svim gradovima i opštinama.

“Padavine ne možemo očekivati uskoro, te to postaje ogroman problem, jer suša može napraviti velike probleme”, kazala je Đorđevićeva te dodala da se u srijedu mogu očekivati prolazne padavine.

“Sa zahlađenjem možemo očekivati blaže padavine, ali ne u toliko značajnim količinama”, kazala je Đorđevićeva.

Naime, Republički hidrometeorološki zavod Srpske prije nekoliko dana je saopštio da je prošli mjesec, odnosno mart, bio najtopliji još od 1961. godine.

“Poslije najtoplijeg februara, od kada se vrše mjerenja, toplo vrijeme nastavilo se i u martu, pa je tako u Banjaluci ovaj mart bio najtopliji još od 1961. godine”, kazali su oni.

Ističu da je tokom većeg dijela mjeseca bilo toplije od prosjeka uz prolazna zahlađenja koja su trajala samo nekoliko dana, a bila je i česta pojava jakog južnog strujanja, koje je donosilo vrlo topao vazduh sa sjevera Afrike.

“U Banjaluci mart 2024. bio je topliji za 4,2 stepena Celzijusova od prosjeka. Prethodno najtopliji mart bio je 2001, kada je srednja temperatura iznosila 11,2 stepena Celzijusovih. Maksimalna temperatura je tokom 10 dana prelazila iznad 20 stepeni, a zabilježena su i dva ljetna dana (dani sa maksimalnom temperaturom iznad 25 stepeni)”, istakli su iz RHMZ-a.

Sa druge strane, ipak nije oborena vrijednost za apsolutnu maksimalnu temperaturu koja iznosi 29,6 stepeni i koja je izmjerena u martu 1977. godine.

“Maksimalna temperatura 31. marta u Banjaluci je iznosila 28 stepeni. Minimalna temperatura se samo jednog dana spustila ispod nule, 20. marta, kada je bilo -1,7”, stoji na sajtu RHMZ-a.

Tokom marta bilo je i vjetrovito, a količina padavina je bila oko prosječnih vrijednosti.

“Palo je 77,5 mm padavina, a prosjek iznosi 76,4 mm. Padala je uglavnom kiša, samo je 24. marta uz prolazno jače zahlađenje tokom nekoliko sati padao snijeg, koji se nije zadržavao”, naveli su oni.