Tamburaši svirali zatvorenicima: Koncert počeo minutom ćutanja, a ovo je razlog

U Kazneno-popravnom zavodu Banjaluka, održan je koncert ansambla “Banjalučki vez”, odnosno bivšeg Gradskog tamburaškog ansambla Zdravka Ćosića.

Koncert u KPZ Banjaluka je počeo minutom ćutanja zatvorenika i zaposlenih u čast nedavno preminulog vođe ansambla, istaknutog banjalučkog kompozitora Zdravka Ćosića.

Direktor Kazneno-popravnog zavoda Banjaluka Goran Selak istakao je da organizovanje kulturnih događaja u ovoj ustanovi uvijek ima pozitivan uticaj i da se organizovanjem ovakvih manifestacija obogaćuju kulturrno prosvjetne aktivnosti.

– Ovo je jedna u nizu aktivnosti koje doprinose resocijalizaciji, ali i razvijanju kreativnosti kod osuđenih osoba. Takođe, jedan ovakav događaj kao što je nastup naših banjalučkih tamburaša, ima veliki uticaj na pozitivnu atmosferu u ustanovi i predstavlja veliki događaj za zatvorenike. Organizujemo još mnoge kulturno-umjetničke događaje u kojima učestvuju zatvorene osobe, ali ovaj koncert je svakako nešto što su čekali i o čemu će pričati danima nakon koncerta – istakao je Selak.

Kazneno-popravni zavod Banjaluka nedavno je dobio priznanje Evropskog komiteta za sprečavanje mučenja i nečovječnih i ponižavajućih radnji i postupaka (CPT) te je naveden kao ustanova za primjer.

Pohvale i visoke ocjene za rad dobili su i od Ministarstva pravde Republike Srpske, Ministarstva pravde BiH i Nezavisne komisije Parlamentarne Skupštine BiH za praćenje uslova boravka u zavodima, postupanje i poštovanje ljudskih prava.

 

Izvor:(SrpskaInfo)Ostavite komentar: