Svjetski dan učitelja! Trivić: Kvalitetno obrazovanje važno za razvoj pojedinaca i društva

Ministar prosvjete i kulture Republike Srpske Natalija Trivić čestitala je prosvjetnim radnicima u Srpskoj 5. oktobar – Svjetski dan učitelja, naglašavajući da je kvalitetno vaspitanje i obrazovanje važno za razvoj svakog pojedinca, ali i osnova dugoročnog i održivog društvenog razvoja.

Upućujući podršku i zahvalnost prosvjetnim radnicima za stalnu posvećenost u radu sa učenicima i jasnu opredijeljenost za unapređenje sopstvenog rada, Trivićeva je u čestitki navela da je njihov posao jedan od najodgovornijih jer oni vode stalnu brigu o vaspitanju i obrazovanju djece i novih generacija koje će u budućnosti voditi i razvijati Republiku Srpsku.

Ona je dodala da je kvalitetno vaspitanje i obrazovanje važno za razvoj svakog pojedinca, ali i osnova dugoročnog i održivog društvenog razvoja.

“Kvalitetan nastavni kadar je temelj reformskih procesa koje smo pokrenuli i zbog toga je vaše cjeloživotno učenje važno za sticanje i prenos znanja i vještina potrebnih generacijama mladih ljudi koje će Srpsku razvijati u 21. vijeku. Jasno smo opredijeljeni za usavršavanje i unapređenje rada nastavnika jer je to jedini način da zajedno ostvarimo postavljene ciljeve i ‘novu školu za novo doba'”, navela je Trivićeva.

Ona je ukazala da je, kako bi se dodatno ukazalo na značaj i vrijednost prosvjetnih radnika, ustanovljena i “Svetosavska nagrada” za postignute izuzetne rezultate u oblasti vaspitanja i obrazovanja učenika i doprinos kvalitetnijem vaspitanju i obrazovanju u Republici Srpskoj.

“Na ovaj način otvorili smo nova vrata vrednovanju rada i dostignuća naših prosvjetnih radnika koji su nosioci našeg vaspitno-obrazovnog sistema. Sa željom da ih dodatno podstaknemo i motivišemo u nesebičnom dijeljenju znanja i iskustava svojim učenicima, najboljim prosvjetnim radnicima i u ovoj školskoj godini dodijelićemo priznanja za njihov prosvjetiteljski rad”, navela je Trivićeva.

Prema njenim riječima, “Svetosavska nagrada” je kruna nastojanja da se prosvjetnim radnicima vrati zasluženi ugled, da im se da podstrek za njihov budući rad i prosvjetiteljsko djelovanje i da se time označi njihova uloga kao jedna od ključnih u procesu razvoja i unapređenja obrazovanja.

“Uz iskrenu zahvalnost, svim prosvjetnim radnicima želim uspjeh u radu i istrajnost u nastojanjima da učenicima obezbijedimo interaktivnu nastavu i stimulativno okruženje za sticanje potrebnih znanja i vještina, vodeći brigu o njihovom zdravom, bezbjednom i srećnom odrastanju”, poručila je Trivićeva.

Svjetski dan učitelja obilježava se svake godine 5. oktobra. Taj dan je prilika da se pokaže da je rad učitelja i nastavnika prepoznat kao jedan od najvažnijih za ukupan razvoj društva, te da se kao takav i cijeni. Proglasio ga je Unesko 1994. godine u pomen na isti datum 1966. godine kada je potpisana Preporuka o statusu učitelja.

Ostavite komentar: