Svjetska štafeta bajkerica prolazi kroz Bosnu i Hercegovinu

Svjetska štafeta bajkerica 2019 (Women Riders World Relay 2019), moto-štafeta globalnog karaktera u kojoj učestvuju žene-bajkerice, što je čini prvim događajem ove vrste u istoriji, kreće za 8 dana, 27. februara iz Škotske.

WRWR prolazi kroz Bosnu i Hercegovinu 30 – 31.03.2019. godine na relaciji Mostar-Sarajevo-Trebinje.

Darija Rajić, WRWR ambasadorica za Bosnu i Hercegovinu rekla je da je ovo prvi put u istoriji da će se štafeta
prenijeti preko čitavog svijeta, na svaki kontinent, na motorima, a da će se dvodnevnim putovanjem posjetiti i u
najboljem svjetlu predstaviti značajna istorijska mjesta, kao i kulturne i prirodne ljepote Bosne i Hercegovine.

Inicijativa za organizaciju ovog događaja dolazi do bajkerica iz Velike Britanije, sa ciljem oformljavanja sestrinstva od inspirativnih žena u promociji hrabrosti, avanturizma, samopouzdanja, jedinstva i strasti prema motorima na svim stranama svijeta, po prvi put na globalnom nivou. WRWR trenutno broji 14,034 učesnica, a broj i dalje raste.

Štafeta kreće iz Škotske, a potom prolazi kroz Irsku, Vels, Englesku, Španiju, Portugal, Andoru, Italiju, Sloveniju, Hrvatsku, pa dolazi u Bosnu i Hercegovinu.

Nakon toga, put se nastavlja kroz Crnu Goru, Albaniju, Makedoniju, Srbiju, Mađarsku, Slovačku, Poljsku i tako dalje, sve do povratka štafete u Veliku Britaniju u januaru 2020. godine.

Pozivaju se sve bajkerice iz Bosne i Hercegovine da se jave ukoliko žele da učestvuju u WRWR. Svaka žena koja je učesnik, bila vozač ili saputnik, ima pravo da upiše svoje ime i prezime u štafetu koja će obići svijet.

Muškarci su više nego dobrodošli da učestvuju u ovom događaju kao podrška i pratnja, naročito imajući u vidu da je većina bajkerica imala prvu interakciju sa motorima upravo zahvaljujući muškarcima iz svog okruženja.

Hejli Bel (Hayley Bell), jedna od osnivačica iz Velike Britanije, rekla je da se ovim događajem moto industriji želi pokazati snaga iza tržišta žena u moto svijetu, preko kojeg se često slijepo prelazi. Među učesnicama štafete su i svjetski poznate žene u moto svijetu kao što su Mary McGee, Elsperth Beard i Maral Yazarloo-Pattrick.

Kontakt i informacije o WRWR u Bosni i Hercegovini mogu se pronaći ovdje.

(BL PORTAL)

 Ostavite komentar: