Sveštenik Predrag jasno poručio: “Prodao si vjeru za večeru, ne možete da roštiljate” VIDEO

01.05.2024. | 13:32

Danas je 1. maj, ali je i Velika srijeda koja se obeležava sasvim suprotno bez muzike, mrsne hrane i uz post, molitvu i tihovanje. Odluka mnogih da danas ipak roštiljaju ribu navela je oca Predraga Popovića da progovori o ovom i iznese stav.

Danas je kao što je svima poznato 1. maj koji se tradicionalno godinama obilježava kao praznik rada, koji se slavi neradno. Mnogo će ljudi danas dan provesti napolju sa prijatljima i porodicom, uz velike količine mesa sa roštilja, alkoholom i muzikom.

Međutim, danas je i Velika srijeda, koji se obeležava u toku poslednje nedelje posta koja je i najstrožija jer se u toku nje dogodilo stradanje Isusovo kao i vaskrsnuće.

Pravoslavni sveštenik otac Predrag Popović oštro je osudio to što će danas mnogi neće ispoštovati običaje za Veliku srijedu.

– Danas je Velika srijeda, a neki se naprave pametni pa kažu: “Mi ćemo da roštiljamo ribu”, ne možeš da roštiljaš ribu, na Veliku nedjelju. nema ribe na Veliku nedjelju, to je jedina nedjelja u godini koja je ceijla na postu. Ti ćeš na dan kada budeš morao da budeš u crkvi da čuješ šta su mu uradili, kada su Hrista uhapsili, kada je bio sa svojim učenicima, kada je bio na Tajnoj večeri, kada su ga predali, sudili mu, pljuvali, znači, Velika srijeda, Veliki četvrtak, Veliki petak, ti ćeš da roštiljaš sa svojim drugarima, ribu. Jedi onda meso slobodno. Ako si izašao da roštiljaš na Veliku nedjelju, onda jedi meso slobodno. Nije ti tu tada mjesto i mnogi će se svoje vjere odreći zarad roštilja. Moto i logo tog 1. maja je : “Prodao si vjeru za večeru”. To je tačka, ne možete da roštiljate na 1.maj – poručio je otac Peđa.