Svečanom sjednicom obilježen Dan i slava opštine Čelinac

Svečanom sjednicom i podjelom opštinskih plaketa i zahvalnica zaslužnim kolektivima i pojedincima večeras je obilježen Dan i slava opštine Čelinac – Sabor Svetog arhangela Gavrila.

Plakete opštine dobili su vlasnik preduzeća “Madra” Mario Šuman i Dom zdravlja “Sveti vračevi” za doprinos u oblasti zdravstvene zaštite stanovništva od zarazne bolesti.

Direktor Doma zdravlja Draško Kuprešak rekao je da je ovo priznanje obaveza da u narednom periodu nastave da rade na dobrobit svih građana.

On je dodao da je epidemiološka situacija stabilna zahvaljujući prije svega higijensko-epidemiološkoj službi, jer su ispravnim testiranjem postigli izvanredne rezultate.

Zahvalnice su dodijeljene zdravstvenom inspektoru Mladenu Dujakoviću i predsjedniku mjesne zajednice Štrbe Miroslavu Modiću.

Načelnik opštine Čelinac Momčilo Zeljković rekao je da su ove godine Dan i slava opštine obilježeni skromnije zbog epidemiološke situacije i poštovanja mjera na sprečavanju širenja virusa korona.

– Prošla kalendarska godina bila je najuspješnija u posljednjoj deceniji, jer je okvir budžeta prešao iznos od 9,6 miliona KM. Poreski i neporeski prihodi ispunjeni su preko plana. Imali smo ozbiljne prihode i donacije sa viših nivoa vlasti, prvenstveno od predsjednika Republike Srpske, pojedinih ministarstava i fondova – naglasio je Zeljković.

Budžet za 2019. godinu bio je razvojnog karaktera, uz investicije vrijedne tri miliona KM. Na povoljnu budžetsku godinu uticali su dobra privredna aktivnost i rekordan broj zaposlenih na području opštine Čelinac u 2019.

– Јedna od najuspješnijih i najvećih je izgradnja gradskog mosta, koji je koštao 1,7 miliona KM, a ništa manje značajni su i projekti rekonstrukcije gradskih ulica, putna infrastruktura i vodosnabdijevanje u ruralnom području, te rekonstrukcija osnovne škole u Opsječkom, koja je koštala gotovo 120.000 KM – naveo je Zeljković.

On je dodao da opština Čelinac danas ima 4.350 zaposlenih, što je za 250 radnika više u odnosu na predratni period.

Projekti izgradnje putne i vodovodne infrastrukture biće u fokusu opštinskog rukovodstva i u narednom periodu, a planirano da je završe izgradnje vodovoda u Šnjegotini Donjoj, Vijačanima, Štrbama, Malom Lipovcu, Laništima i Popovcu, te da se poboljša putna komunikacija u više mjesni zajednica.

– Uz pročišćavanje korita rijeke Јošavke u dužini od 1.500 metara i rijeke Turjanice u dužini od 700 metara i završetak izgradnje bazena na Opsječkom, to će biti kapitalne investicije u narednom periodu – zaključio je Zeljković.

U Hramu Svetog arhangela Gavrila sutra će biti služena Sveta liturgija, nakon čega će uslijediti slavski obred, parastos i polaganje vijenaca poginulim borcima u spomen-kapeli.

 

Izvor.(Srna)

 

 

Ostavite komentar: