Svečano u Foči: Medicinski fakultet promovisao 133 mlada ljekara

Medicinski fakultet u Foči danas je promovisao 133 mlada ljekara, koji su diplomu ovog fakulteta stekli u 2021. godini.

Na svečanosti u Gradskom pozorištu, nakon polaganja Hipokratove i zakletve sestrinstva, uručene su diplome za 67 doktora medicine, 28 doktora stomatologije, 18 diplomiranih medicinara zdravstvene njege, 17 profesora specijalne edukacije i rehabilitacije, jednog mastera zdravstvene njege i dva mastera zdravstvene edukacije i rehabilitacije.

Student generacije je Olivera Drašković iz Istočnog Sarajeva, sa odsjeka medicine, koja je imala prosječnu ocjenu 9,74.

U isto vrijeme fakultet je završila i njena sestra bliznakinja Kristina, koja je imala gotovo identičan prosjek, tek neznatno manji od nje.

Olivera već radi u Bolnici “Srbija” u Istočnom Sarajevu, dok je Kristina ostala na Medicinskom fakultetu.

“Kolektivu Bolnice `Srbija` dugujem veliku zahvalnost što su mi pružili priliku da se zaposlim u veoma kratkom roku i dobijem željenu specijalizaciju – internu medicinu. Moja sestra i ja završile smo isti dan, zajedno smo studirale, dijelimo isti prosjek, ona se opredijelila za akademski poziv, a ja sam se odlučila za klinički put i mislim da smo jednako uspješne”, rekla je Olivera Drašković.

Na odsjeku stomatologija najbolja je bila Dragana Marković sa prosjekom 8,67, na zdravstvenoj njezi Marica Perić 8,96 i na spcijalnoj edukaciji i rehabilitaciji – smjer logopedija Nikolina Miladinović 9,37 i smjer razvojni poremaćaji Goran Pašov 9,15.

Dekan Medicinskog fakulteta Dejan Bokonjić istakao je da su ovom promocijom u tržište rada uputili 133 mlada ljekara, od kojih su neki već zaposleni.

“Neki se spremaju da počnu da rade, uglavnom, kako stvari stoje, svi će imati posao i dobijati specijalizacije. Ponosni smo jer smo dali veliki doprinos razvoju našeg društva, ovo je kruna našeg rada, ova djeca su 99 odsto bili izvrsni studenti”, rekao je Bokonjić.

On je naveo da će većina ovih mladih ljekara ostati na ovim prostorima da budu na usluzi građanima, a pojačaće i akademsku zajednicu.

Bokonjić je dodao da gdje god ode, po zdravstvenim ustanovama u BiH i regionu, sreće bivše studente ovog fakulteta, što pokazuje da ova visokoškolska ustanova radi dobar posao.

Psim Bokonjića, diplomcima su na svečanosti srećne i uspješne ljekarske karijere poželjeli i rektor Univerziteta u Istočnom Sarajevu Milan Kulić i predsjednik Skupštine opštine Foča Srđan Drašković.

UZ najbolje studente, nagrade su dodijeljene i najuspješnijim nastavnicima u 2021. godini, po izboru studenata, Brankici Davidović, Nataliji Hadživuković i Andrijani Bakoč.

Od 1993. godine, kada je osnovan, Medicinski fakultet u Foči upisalo je više od 5.000 studenata, a diplomiralo je oko 1.500, rečeno je na svečanosti.

Na ovom fakultetu trenutno studira više od 1.700 studenata iz regiona, Evrope, Azije i Amerike.

Ostavite komentar: