Sve više zaražene djece u Srpskoj! Za sedam dana korona otkrivena kod još 50 učenika

Korona virusom je za sedam dana u Republici Srpskoj zaraženo ukupno 416 osoba, od čega 55 djece, među kojima njih 50 osnovnoškolskog i srednjoškolskog uzrasta.

Analiza Instituta za javno zdravstvo pokazuje da je 19. septembra u RS SARS-CoV-2 bio potvrđen kod ukupno 667 djece, od čega je na koronu bilo pozitivno njih 167 starosti do pet godina, 213 u uzrasnoj grupi od šest do 14, te 287 dobi od 15 do 19 godina.

Jučerašnji podaci pokazuju da su u RS ukupno 722 djeteta pozitivna na koronu, od čega do pet godina 172, od šest do 14 njih 235, a od 15 do 19 godina 315.

Od 1. septembra, kada je u Srpskoj krenula školska godina, korona virusom zaražena su ukupno 162 djeteta školskog uzrasta. Od toga, korona je potvrđena kod 84 mališana osnovnoškolskog, te njih 78 srednjoškolskog uzrasta.

“Posmatrano prema uzrasnim grupama, najveći broj oboljelih je u dobi od 30 do 49 godina, njih 3.242 ili 35,6 odsto od ukupnog broja inficiranih. Najmanji broj zaraženih je u starosnoj grupi do pet godina, njih 172 ili 1,89 odsto”, saopštili su iz Instituta za javno zdravstvo RS.

Zbog činjenice da je u RS u porastu broj zaražene djece, te kako bi se spriječila transmisija virusa u školama, IJZ RS je dao preporuku da svi učenici nose zaštitne maske i tokom nastave. Ranija preporuka je bila da maske nose prilikom ulaska i izlaska iz škole, odlaska u toalet, te u svim drugim situacijama kada su izvan svog razreda, odnosno na mjestima gdje se sreću s djecom iz drugih odjeljenja.

“Prema dosadašnjim pokazateljima, upravo infektivna doza često određuje težinu kliničke slike kovid. U skladu s navedenim, nošenje maski ima najveći zaštitni efekat, ako ovu mjeru poštuju sve osobe, odnosno ako masku nose i oni koji su zaraženi, a to još ne znaju, pa se kreću i kontaktiraju sa drugim ljudima, kao i oni koji su zdravi”, poručili su iz IJZ RS, piše Srpskainfo.

Ostavite komentar: