Sve ih je više tokom pandemije korona virusa: Divlji prevoznici legalnim “otimaju” putnike

Zbog nelegalnog prevoza putnika u BiH, koji je u ekspanziji tokom pandemije virusa korona, u narednom periodu očekuju se pojačane kontrole od strane inspekcijskih i drugih organa, kako bi se spriječio rad divljih prevoznika koji narušava rad legalnih, ali i šteti budžetima.

“Imamo veliki problem s ograničenjem putovanja koje poštujemo, te nam to stvara ogromne troškove za preduzeće. S druge strane, imamo ekspanziju divljeg prevoza u vidu kombija s osam plus jednim sjedištem”, kaže Mijić za Nezavisne. On kaže da je RS regulisala svojim zakonskim propisima pravo kontrole fizičkih lica koja se bave nelegalnim divljim prevozom.

“Oni ne plaćaju poreze državi, to je divlji prevoz, radnici rade na crno, upitna je tehnička ispravnost vozila, te prave i masu drugih prekršaja. Ugrožavaju živote putnika i njihovu sigurnost, štete i nama i državi na svim poljima”, rekao je Mijić. Zbog toga su, kako kaže Mijić, i zatražili od Vlade RS i Ministarstva transporta i komunikacija BiH da u narednom periodu preduzmu energične mjere kako bi legalni prevoznici mogli da rade svoj posao.

“Biće čak i oduzimanja vozila i kažnjavanja, biće pojačane inspekcijske kontrole te uključeni svi – i policija i poreski organi. To je zakonska obaveza inspekcijskih organa i države da zaštite legalne privrednike”, kaže Mijić.

Momčilo Sladoje, direktor “Centrotransa” Istočno Sarajevo, kaže da je uvođenjem novih mjera u pojedinim zemljama drastično smanjen prevoz putnika.

“Poslije petka nemate nijednog putnika na tim međunarodnim linijama za Srbiju. Srbija je bila svijetli primjer međunarodnog saobraćaja u ovom periodu. Nisam siguran koliko će te pojačane mjere imati smisla kad jednostavno niko od putnika više i ne ide za Srbiju, jer se ljudi boje mjera zbog pandemije. Sumnjam da i ti nelegalni prevoznici imaju šta raditi”, kaže Sladoje. On dodaje da će se vidjeti u narednom periodu kakve će mjere biti i da li će se putnici vratiti.

“Ni za druge zemlje, osim Srbije, situacija se nije popravila, posebno zbog uvođenja novih mjera u pojedinim državama EU, te je situacija još gora”, rekao je Sladoje.

U Ministarstvu saobraćaja i veza RS kažu da je Zakonom o prevozu u drumskom saobraćaju jasno propisano kome je zabranjeno da vrši javni prevoz lica.

“Shodno tom zakonu, inspekcijski organ može utvrđivati da li je lice koje upravlja vozilom (vlasnik ili korisnik vozila) u mogućnosti da iz sopstvenih prihoda, odnosno prihoda ostvarenih po osnovu rada, socijalnih ili penzijskih primanja, finansira iznos troškova za gorivo koje je utrošeno za razliku broja pređenih kilometara u trenutku vršenja inspekcijske kontrole i broja pređenih kilometara evidentiranih u zapisniku o posljednjem tehničkom pregledu”, navode u Ministarstvu i dodaju da je na ovakav način omogućeno inspektorima jasnije utvrđivanje nelegalnog prevoza.

Nedžad Branković, zamjenik ministra komunikacija i transporta BiH, kaže da je na početku pandemije zbog zabrane redovnog međunarodnog putničkog prevoza došlo do povećanja obima nelegalnog prevoza kombi vozilima (osam plus jedno sjedište).

“Ministarstvo putem inspekcijskog organa, Inspektorata, učestalo radi na sprečavanju i sankcionisanju nelegalnih prevoznika, kao i osoba koje vrše nelegalan prevoz”, rekao je Branković za Nezavisne. On je istakao da pokreću akciju “Mjesec borbe protiv nelegalnog prevoza”, s ciljem sprečavanja ilegalnog prevoza.

“Ministarstvo, odnosno Inspektorat, nelegalnim prevoznicima izriče prekršajne naloge, podnosi zahtjeve za sudsko odlučivanje, a stranim pravnim licima zabranjuje se pristup na teritoriju BiH. Nakon izmjena Zakona o međunarodnom i međuentitetskom cestovnom prevozu koje smo predložili, Graničnoj policiji BiH će se dati mogućnost da vrši stalnu kontrolu nelegalnih prevoznika na graničnim prelazima, te će se na taj način u cijelosti riješiti ovaj problem”, ističe Branković.

Ostavite komentar: