Svaki treći vozač ne poštuje brzinu, svaki deseti za volan sjeda pijan

Nedavno je na društvenim mrežama objavljen video snimak na kojem je zabilježen automobil koji se kretao brzinom od 235 kilometara na čas u naseljenom mjestu, Ravnom Polju kod Ugljevika, gdje je ograničenje brzine 60 kilometara na čas. Utvrđeno je da je vozač bio LJ.N, sa područja Bijeljine.

Republička akcija pojačane kontrole brzine pokazala je da se svaki treći vozač ne pridržava propisa o brzini kretanja, a svaki deseti za volan sjeda pod uticajem alkohola i narkotika. U jednoj od nedavnih akcija pojačane kontrole saobraćaja na području Policijske uprave Bijeljina kontrolisano je 933 vozila, od kojih se čak 361 kretalo brzinom većom od dozvoljene.

Stotinu vozača isključeno je iz saobraćaja zbog vožnje pod uticajem alkohola, a dva vozača su bila pod dejstvom narkotika. Statistički podaci nisu ništa povoljniji ni za prvih 6 mjeseci.

Inspektor za bezbjednost saobraćaja Policijske uprave Bijeljina Radenko Knežević kaže da su 1.254 vozača isključena zbog vožnje pod dejstvom alkohola, što je za 45 odsto više u odnosu na isti period 2018.
– Iz saobraćaja su isključena 66 vozača zbog vožnje pod dejstvom opijata i psihoaktivnih lijekova, a 217 vozača zbog upravljanja prije sticanja prava – precizirao je Knežević.

U Agenciji za bezbjednost saobraćaja Republike Srpske ističu da je najveći broj saobraćajnih nezgoda izazvan nepoštovanjem ograničenja brzine, oduzimanjem prvenstva prolaza, nebezbjednim preticanjem, ali i vožnjom pod dejstvom alkohola i povećanim umorom vozača.

Na putevima radar i presretači

Zbog godišnjih odmora povećan je intenzitet saobraćaja, a nadležni upozoravaju vozače da zbog velikih vrućina na duža putovanja kreću u ranim jutarnjim ili kasnim poslijepodnevnim časovima, da prave pauze za odmor i da se pridržavaju propisane brzine.

Pored redovnih kontrola, u avgustu su na putevima u regiji Bijeljine i dva vozila presretača, kao i radar dual, koji je za 12 dana zabilježio 897 prekoračenja brzine.

 

Izvor:(SrpskaInfo)Ostavite komentar: