Svake godine RS ostane bez 5.000 stanovnika

Republika Srpska je od posljednjeg popisa stanovništva, procjenjuju statističari, ostala bez 34.905 stanovnika, a krivci za to su, naglašavaju demografi, iseljavanje i negativan prirodni priraštaj.

Nakon objavljenih rezultata popisa stanovništva, domaćinstava i stanova u Srpskoj 2013. godine, Republički zavod za statistiku izradio je procjenu broja stanovnika od 2013. do 2020. godine. Prema podacima zavoda, svake godine se u prosjeku broj stanovnika smanji za 5.000, a najdrastičnija razlika zabilježena je lani, kada je Srpska imala 6.221 stanovnika manje nego 2019. godine.

Procjena statističara pokazala je da se na prste jedne ruke mogu nabrojati lokalne zajednice koje su lani imale više stanovnika nego 2013. godine, a među njima su Banjaluka, Istočno Sarajevo i Trebinje.

Najnoviji statistički podaci pokazali su da se iz godine u godinu smanjuje i životni vijek građana, koji je lani iznosio 76,23 godine, dok je godinu ranije iznosio 77,15 godina.

Razlozi zbog kojih Srpska broji sve manje stanovnika su, ističu demografi, velike migracije, prvenstveno mladih, što dovodi do negativnog prirodnog priraštaja i smanjenja stope fertiliteta.

– Odlazak stanovnika čini oko 80 odsto gubitka, dok 20 odsto nosi negativan prirodni priraštaj. U BiH je prošle godine zabilježen rekordno negativan prirodni priraštaj, odnosno veći je broj umrlih nego rođenih za više od 16.000 – rekao je demograf Stevo Pašalić, prenosi Glas Srpske.

On naglašava da su statistički podaci zabrinjavajući, jer je i studija koju je uradio sa studentima Univerziteta u Istočnom Sarajevu pokazala da su opštine poput Istočnog Drvara, Istočnog Mostara, Čajniča, Pelagićeva u fazi izumiranja.

– Zahvaljujući pozitivnim unutrašnjim migracijama gradovi poput Banjaluke su među rijetkima u kojima se povećava broj stanovnika – istakao je Pašalić.

Sociolog Vedran Francuz kaže da se nepovoljni demografski trendovi u BiH nastavljaju te da se posljednjih godina i ono malo parova koji ostanu na ognjištu odlučuje uglavnom na jedno dijete.

Tvrdi da su nezaposlenost, socijalna isključenost, obespravljenost samo neki od faktora koji utiču na građane da traže alternativu za svoju djecu u, prije svega, zemljama zapadne Evrope.

 

 

Ostavite komentar: