Svaka čast, Maksime: Desetogodišnji dječak donirao kosu u humanitarne svrhe

Njegovo malo nekome će da znači puno. Sa svojih deset godina, to vrlo dobro zna Maksim Janjanin. Kosu koju je njegovao više od dvije godine odlučio je donirati u humanitarne svrhe.

Svaki centimetar njegove kose značiće djeci se liječe od malignih bolesti. Pomoći im, kaže bila mu je velika želja.

“Ja sam sam odlučio da doniram i to mi je bila želja i htio sam još malo da pustim i sad sam odlučio. Odlučio sam da doniram kosu pošto je bolje nego da iskoristimo za ništa kosu”, kaže Maksim.

Gledajući donatorsko veče, počeo je sam razmišljati kako bi mogao pomoći drugoj djeci, priča nam Maksimova mama. Bilo je sitacija kaže kada su ga zbog dužine pitali da li je dječak ili djevojčica. Međutim, to ga kao dječaka nije sputavalo, jer je krajnji cilj znao.

“Pa taj krajni, humani cilj je najvažniji u svemu tome. Ovo nije nikakva Makismova samopromocija već mi želimo da potaknemo nekog na isto djelo”, kaže Maksim.

Donirana kosa namjenja je za pravljenje perika djeci koja se liječe od malignih bolesti. Kosa ne smije biti hemijski tretirana i mora biti određene dužine. Kada se prikupi određeni broj donacija kose, ona se onda šalje u jednu vlasuljarsku radnju u Sarajevu gdje se perike izrađuju, ističu iz udruženja “Iskra”. Kažu ima mnogo građana koji svoju kosu doniraju vrlo rado a djeca koja na kraju dobiju periku oduševljenje ne kriju.

“Njima to mnogo znači zaista, i zbog samopouzdanja koje oni gube zbog raznih drugih situacija, jer su odvojeni i od vršnjaka i od porodice i u životnoj su opasnosti i neki su više neki manje svjesni toga, ali sve te sitnice i sve te stvari zapravo daju im snagu i volju što im je zaista jako, jako neophodno u čitavoj njihovoj borbi”, kaže Dijana Berić, predsjednik Udružanja roditelja djece oboljele od malignih bolesti “Iskra”.

Do sada je kosu kažu iz Udruženja doniralo oko 300 građana. Potreba za perikama ističu nije ustaljena ali s vremena na vrijeme ona postoji. Maksim je svoj cilj ispunio, a dobio je i novu frizuru.

Ostavite komentar: