Sutra povratak u školske klupe: Zvono okuplja 118.000 đaka u Srpskoj

31.08.2023. | 13:17

Školsko zvono ozvaničiće sutra početak nastave u svim osnovnim i srednjim školama u Srpskoj, a nakon ljetnog raspusta u klupe ove godine sjeda 118.000 đaka, koji će, za razliku od prethodnih godina, znanje upijati pod budnim okom školskih policajaca i uz veći broj stručnih saradnika.

Predstavnici škola, čije su prostorije tokom raspusta osvježene i obnovljene, kažu da je sve spremno za početak školske 2023/2024. godine koja sa sobom uz mjere prevencije vršnjačkog nasilja donosi i niz promjena o pitanju programa, ali i 24 nova udžbenika. Za one koji se tek upoznaju sa školskim obavezama, u znak dobrodošlice prvog dana biće priređene priredbe i uručeni prigodni pokloni.

Da je sve spremno za novi početak, potvrdio je i direktor Republičkog pedagoškog zavoda Predrag Damjanović koji kaže da su sve svoje planove sproveli na vrijeme.

“Održano je stručno savjetovanje kompletnog nastavnog kadra. Svi novi programi, koji su planirani od septembra, su odobreni, tako da nema nikakvih prepreka da školska godina počne”, kazao je Damjanović poželjevši đacima i nastavnicima srećan početak nove školske godine.

Predsjednik Aktiva direktora srednjih škola banjalučke regije Ljuban Bajić kazao je za “Glas” da nastava počinje u svim školama na području Banjaluke, Kotor Varoša, Kneževa, Čelinca, Mrkonjić Grada, Šipova i Ribnika.

“Zbog povećanog broja predmeta i grupa učenika banjalučka Građevinska škola je u problemu, jer nema dovoljno prostora, ali to nije razlog da nastava ne počne na vrijeme. Taj problem ćemo rješavati u hodu”, kazao je Bajić koji je ujedno i direktor ove škole.

Posljednje pripreme za početak školske godine privode kraju i direktori srednjih škola sa područja Prijedora, Novog Grada, Kozarske Dubice, Kostajnice, Srpca, Gradiške i Prnjavora. Prema riječima predsjednice Aktiva direktora srednjih škola te regije Dražene Mršić, prijedorska Gimnazija ima manja oštećenja krova, ali to neće predstavljati problem za početak školske godine, jer ne prokišnjava, a sanacija je planirana uskoro.

“Olujno nevrijeme u proteklom periodu je oštetilo i krov na objektu gdje su smještene Elektrotehnička i Mašinska škola u Prijedoru, ali najvažnije je da učenici nisu ugroženi, samo bi eventualno veće padavine mogle napraviti probleme”, kazala je Mršićeva i dodala da prepreka za početak nastave nije ni oštećenje krova Centra srednjih škola “Ivo Andrić” u Prnjavoru.

Đake s nestrpljenjem iščekuju i u osnovnim školama u regiji Istočno Sarajevo. Predsjednica ovog aktiva Jelena Čančar kazala je da je svih 18 osnovnih škola sa ovog područja što se tiče tehničko-materijalnih uslova spremno za sutrašnji dolazak đaka.

“Neki konkursi za kadar još su u toku, ali i to će u skladu sa zakonom biti završeno. Privodimo kraju pripreme za svečani doček prvačića”, kazala je Čančareva. U novoj školskoj godini akcenat će, istakla je ona, biti stavljen na vaspitni rad sa osnovcima.

“Posebno je značajno to što je ove godine vaspitni rad na prvom mjestu, jer smatram da škole imaju veoma važnu ulogu u tome”, rekla je Čančareva.

Nastava će početi i u svim osnovnim školama na području regije Bijeljina, potvrdio je predsjednik Aktiva direktora Predrag Račanović. On ističe da će od 1. septembra đacima i nastavnicima u svim školama biti dostupan priručnik “Zdravi životni stilovi” koji je objavilo i obezbijedilo Ministarstvo prosvjete i kulture RS, a služiće u svrhu realizacije časova odjeljenjskih zajednica.

“Priručnik je veoma interesantan i svrsishodan. Akcenat će se, između ostalog, staviti i na partnerski odnos sa porodicom, roditeljima učenika, gdje će stručne službe izraditi programe s ciljem sprečavanja nasilja i obezbjeđivanja bezbjednog boravka učenika u školi”, kazao je Račanović.

Vlada Srpske obezbijedila je besplatne udžbenike za učenike od prvog do četvrtog razreda osnovnih škola, pobjednike republičkog takmičenja u školskoj 2022/2023. godini, osnovce od petog do devetog razreda koji su treće i naredno dijete u porodici sa troje i više djece, korisnike prava na dodatak za pomoć i njegu drugog lica, kao i djecu korisnike prava na ličnu invalidninu. Besplatni udžbenici obezbijeđeni su i za odlične učenike od petog do devetog razreda iz porodica sa četvoro i više djece.

Grad Banjaluka obezbijedio je i ove godine udžbenike za sve ostale osnovce, a taj potez prati sve više lokalnih zajednica.

Međutim, troškovi opremanja đaka za roditelje su i dalje veliki, jer su za torbu, pernicu, sveske i ostali pribor, kao i neophodnu odjeću i obuću potrebne stotine maraka, dok su oni koji su kupovali i knjige morali izdvojiti i cijelu minimalnu platu, koja iznosi 700 maraka.

“Glas” poklanja

“Glas Srpske” je i ove godine pripremio poklone za školarce koji se već od sutra mogu naći uz primjerak “Glasa”. Učenike u novinama prvog dana škole očekuje raspored časova, tokom vikenda slovarica, dok je ponedjeljak planiran za tablicu množenja. Periodni sistem elemenata u novinama je predviđen u utorak, dok je srijeda rezervisana za poster sa anatomijom ljudskog tijela. U najstarijem dnevnom listu u Srpskoj i BiH ističu da je riječ o tradicionalnim poklonima koje “Glas Srpske” obezbjeđuje u saradnji sa partnerima “Aura osiguranje”, “EIB Internationale”, NLB banka, “Tržnica” i “Dunav osiguranje”, a sve s ciljem da obraduju đake povodom početka nove školske godine.