Sutra parastos ubijenim Srbima na Zalazju

Dvadeset osam godina od zločina nad 69 srpskih civila i vojnika na Petrovdan 1992. godine u srebreničkim selima Sase i Zalazje i bratunačkim Biljača i Zagoni biće obilježen sutra kod spomenika i kosturnice u selu Zalazje.

Tim povodom biće služen parastos i položeno cvijeće, ali uz poštovanje epidemioloških mjera. Parastos će biti služen i žrtvama iz ovog sela koje su ubile ustaše drugi dan Trojčindana 1943. godine. Parastos na Zalazju zakazan je za 12.30 časova.

Pomenu će prisustvovati predstavnik Ministarstva rada i boračko-invalidske zaštite Republike Srpske Milan Torbica.

Tog tragičnog Petrovdana, osim 69 poginulih, nestala su 22 Srbina, od kojih je sedam bilo živih. Od 22 nestala, 10 je slučajno pronađeno i ekshumirano 10. juna 2011. godine iz masovne grobnice na Zalazju, prilikom traženja nastradalih Bošnjaka.

Posmrtni ostaci stradalih su poslije više od godinu identifikovani i sahranjeni na Petrovdan 2012. godine, dok je dvoje ekshumirano, identifikovano i sahranjeno ranije.

Deset nestalih još nije pronađeno i njima se gubi trag u logoru u bivšoj srebreničkoj policijskoj stanici.

U Srebrenici će biti služena sveta liturgija u crkvi Pokrova Presvete Bogorodice, a članovi porodica poginulih, rodbina, komšije, saborci i zainteresovane delegacije posjetiće mjesta stradanja, položiti cvijeće kod spomen-obilježja i prislužiti svijeće za pokoj duša nastradalih.

U crkvi u Srebrenici večeras će biti večernje bogosluženje, a potom i veče duhovne muzike u porti hrama, a nakon toga biće priređeno tradicionalno paljenje petrovdanskih lila.

Sutrašnjim pomenom biće završen program tradicionalne memorijalne duhovno-humanitarne i kulturno-sportske manifestacije “Petrovdanski dani”, koja se organizuje u znak sjećanja na poginule Srbe.

Rukovodstvo srebreničke opštine proglasilo je neradnim dane održavanja komemorativnih skupova i godišnjica stradanja bošnjačkog naroda 11. jula i srpskog stradanja 12. jula, u lokalnim ustanovama i preduzećima.

Nastavljajući sistematsko plansko etničko čišćenje srpskih prostora započeto u aprilu, jake muslimanske snage iz Srebrenice, pod komandom Nasera Orića, 12. jula 1992. godine, upale su u više srpskih sela u srebreničkoj i bratunačkoj opštini ubijajući, pljačkajući i paleći sve što su stigle.

Tog dana u borbi “prsa u prsa” ubijeno je 69, a ranjeno mnogo više srpskih boraca i civila, a 22 su nestala i zarobljena.

Za ove, kao i za mnoge druge zločine počinjene nad Srbima iz Srebrenice i srednjeg Podrinja još niko nije odgovarao.

Za razliku od prethodnih godina, kada su upućivani pozivi za masovno obilježavanje srpskog petrovdanskog stradanja, ove godine zbog složene epidemiološke situacije upućen je poziv porodicama da u isto vrijeme ne posjećuju groblja, da koriste zaštitu i održavaju distancu da ne bi dolazilo do kontakata i eventualnog širenja virusa korona.

Organizator ovog obilježavanja je Odbor za obilježavanje srpskog stradanja Srebrenice.

 

Izvor:(Srna)

 

 

Ostavite komentar: