Danas je Duhovski utorak: Ovu stvar nikako ne radite da vam sve ne pođe naopako

Srpska pravoslavna crkva danas obilježava Duhovski utorak, treći dan jednog od najvećih praznika koji znamo kao Duhovi, Trojica ili Silazak Svetog Duha na Apostole, koji se obilježava 50. dan poslije Uskrsa i deseti dan poslije Spasovdana. Kao i danas i juče i ovaj datum je crveno slovo.

On pripada nizu praznika vezanih za Svetu Trojicu, koji počinju na dan kada je Duh Gospodnji sišao na apostole.

Za ovaj praznik vezani su brojni običaji. Tokom čitave sedmice nastavlja se praznovanje, a vjernici vjeruju da će onima koji budu postili ići sve naopako.

Pod u hramovima se na praznik Silaska Svetog Duha na Apostole pokriva travom, grane lipe se prislanjaju pored zidova ili nekog drugog drveta, a ikone se kite cvijećem.

Vjeruje se da u periodu prije i poslije ovog praznika vladaju moćne energije, te oni koji obilaze manastire traže oprost grijehova ili lijek za bolest.

Takođe, vjerovanje kaže da se na Duhovski utorak ne valja peti po drveću da se ne bi duhovi uznemirili.

Ovaj običaj vodi poreklo od prvih hrišćana, koji su ga prvobitno preuzeli od Jevreja, koji su na praznik Pedesetnice kitili svoje bogomolje i kuće.

Njih je to podsjećalo na vrijeme kada su preko Mojsija dobili deset Božjih zapovjesti, kao i na vrijeme lutanja po pustinji, poslije bjekstva iz Misira, s obzirom da su u pustinji stanovali u kolibama koje su bile izgrađene od granja i lišća.

Narod se okuplja da plete vjenčiće od trave u hramu na Duhove, a potom te vjenčiće nose kućama i ostavljaju ih pored ikone i kandila. Međutim, veliki broj vjernika takođe nosi vjenčiće u svojim torbama i automobilima.

Naime, mnogi vjernici stavljaju u svoje džepove, torbe i tašne vjenčiće za dobru sreću i napredak, te bez obzira što se radi o običaju koji je novijeg datuma, on suštinski nastavlja staru tradiciju.

Ostavite komentar: