Sutra Ivanjdan: Kod Srba vjerovanje da se Sunce tri puta zaustavlja

Srpska pravoslavna crkva i njeni vjernici sutra slave Ivanjdan, rođenje svetog Jovana Preteče i krstitelja Isusa Hrista.

Uz Hristovo i Bogorodičino, to je jedno od tri svijeta rođenja koje praznuje Crkva. Sveti Jovan Preteča bio je jedan od proroka jevrejske sekte Nazarećana.

Prema hrišćanskom učenju, on je krstio Isusa Hrista u rijeci Jordan. Srbi ga posebno poštuju i kao zaštitnika kumstva i pobratimstva. Narodno praznovanje Ivanjdana podstiče iz prethrišćanskog perioda, od ratarskog kulta u kojem se slavi sunce kada u vrijeme ljetne dugodnevice isijava najveću snagu, kao i početak žetve.

U predvečerje toga dana, u mnogim slovenačkim krajevima palile su se po brdima ivanjske vatre (kresovi) oko kojih se igralo i pjevalo.

Narodni običaji i vjerovanja

Među nizom predivnih starih srpskih običaja na ovaj dan izdvaja se branje ljekovitih trava i pletenje vijenaca od ivanjskog cvijeća. Djevojke na današnji dan svaka u svoj vijenac upliću i po jednu crvenu ružu. Srbi vjeruju da je sutrašnji dan toliko veliki praznik da se sunce triput zaustavlja.

Vjeruje se i da voda na današnji dan dobija posebnu moć, pa se svi kupaju u rijekama, potocima, jezerima. Bilje i trave imaju pojačana ljekovita svojstva. Zato se bere ljekovito bilje i pletu vijenci, koje se čuva u kući kao lijek protiv raznih boleština.

Djevojački praznik

Ivanjdan se može nazvati i Djevojačkim praznikom jer je čitav niz rituala povjeren djevojkama. U mnogim našim krajevima, noć uoči Ivandana djevojke pale ivandanjske vatre, beru cvijeće i trave, pjevaju i pletu vijence. Djevojke iz Gruže palile su s večeri živu vatru ili kres, a s vijencima ivandanjskog cvijeća cijelu noć su igrale i pjevale. U ranu zoru su se razilazile, a svaka je nosila ugarak iz vatre, a ispleten vijenac bi stavljala na vrh kapije. Slično se radilo i u čačanskim selima. Sve se to radi u šali pa je djevojački smijeh i cika odzvanjao u noći. Ovdje se takođe vjeruje da ove noći treba hvatati svice i nositi kući. Lijepe mlade Gružanke na ovaj dan su u saksiji sejale po malo žita, a na Petrovdan gledale kako je niklo. Srbi vjeruju i da se vjenčići od jovanove trave dan poslije praznika kače iznad ili sa desne strane kućnih vrata. Oni štite dom od zla, uroka i nesreće čitave naredne godine.

Vinogradari danas praznuju

U vinogradima se na današnji dan ništa ne radi. Čak u vinograd ne ulaze ni tri dana prije ni tri dana poslije Ivanjdana. Kažu da tih sedam dana vinograd najviše napreduje, jer ga čuva Sveti Jovan.

Evo šta lijepe Vlajne rade na današnji dan

Mlade Vlajne, nadaleko čuvene po ljepoti, na današnji dan u prvi i posljednji zalogaj doručka huknu i čuvaju ga do večeri, a onda zajedno sa ogledalcem i malo ivera stave pod jastuk ne bi li im se u snu pojavio lik onog ko im je suđen.

I od svježe divlje metvice ubrane na Ivanjdan Vlajne prave vjenčiće kroz koje u dane mladog mjeseca triput krišom gledaju u voljenog, a vjerovanje kaže da se potom srca sigurno spajaju u ljubavi.

Kako da nerotkinje rode dijete

Na istoku Srbije vjeruje se da se nerotkinje, koje žarko žele potomstvo, na Ivanjdan provlače kroz vijence od jovanove trave, a onda se kupaju u rijeci ne bi li voda sprala urok. Vjeruje se i da ako žele uspješnu trudnoću i zdravu bebu, žene treba da posjete sve koje nose ime Stana ili Stanka.

 

 

Ostavite komentar: