Šulić se pohvalio: Bilježimo rekordnu turističku sezonu

04.12.2023. | 16:34

Ministar trgovine i turizma Republike Srpske Denis Šulić izjavio je da Srpska ove godine bilježi rekordnu turističku sezonu sa oko 72.000 noćenja više u odnosu na prethodnu godinu.

“Posebno nas raduje da u odnosu na period prije epidemije virusa korona Republika Srpska ima veći udio u broju noćenja u BiH za oko 10 odsto. Sada smo na nivou oko 35 odsto noćenja i 34 odsto dolazaka u Republiku Srpsku za ovu godinu. U poređenju sa prethodnom godinom, taj odnos je bio oko 32 odsto u broju dolazaka i 31 odsto u broju noćenja. I ove godine smo rasli za oko tri do pet odsto u odnosu na Federaciju BiH”, rekao je Šulić novinarima u Banjaluci.

On je naveo da će zakonom o izmjenama i dopunama Zakona o turizmu biti uveden centralni informacioni sistem kojim će statistički podaci o smještajnim kapacitetima Srpske biti precizniji.

“Da pokažemo koliko stvarno ljudi dolazi u Republiku Srpsku. Siguran sam da su ovi brojevi mnogo veći nego što nam statistika trenutno pokazuje”, rekao je Šulić.

On je istakao da su potencijali lovnog turizma u Republici Srpskoj ogromni i da je to jedan od važnih segmenata razvoja turizma u Srpskoj.

Šulić je rekao da u resornom ministarstvu nastoje riješiti probleme koji su nastali donošenjem pravilnika na nivou BiH koji negativno utiču na ovaj sektor u Republici Srpskoj.